Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opäť sa začalo vyberať mýto na cestách I. triedy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dopravcovia musia od dnešnej polnoci znovu platiť elektronické mýto aj za cesty prvej triedy. V polovici januára túto povinnosť ministerstvo dopravy pozastavilo po protestoch autodopravcov, ktorým prekážala údajná nedostatočná pripravenosť systému, výška pokút či dĺžka spoplatnenej siete ciest.

Ďalší odklad podľa ministerstva nie je potrebný, nedostatky systému sa vraj podarilo odstrániť. Slovensko zaviedlo elektronický systém výberu mýta pre vozidlá nad 3,5 tony začiatkom roka. Spustenia mýta sprevádzali protesty. Reakciou vlády bolo okrem pozastavenia výberu mýta na cestách prvej triedy aj zníženie spotrebnej dane z nafty a zmiernenie pokút za zlé nastavenie palubnej jednotky.

Neskôr ministerstvo skrátilo aj vymedzené úseky, za ktoré sa platí mýto, a zrušilo povinnosť zaplatiť za úsek, ktorý vozidlá neprejdú celý. Spolu je v krajine spoplatnených približne 2000 kilometrov komunikácií, z toho takmer 1500 ciest prvej triedy. Tie na rozdiel od diaľnic či rýchlostných ciest majú len jeden pruh v každom smere.

Vznikajúca Únia dopravcov Slovenska, ktorá protesty proti mýtu organizovala, ich neúspešne žiadala zredukovať na 333 kilometrov. Napriek tomu zatiaľ nové akcie proti mýtu neplánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu