Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Nízkych Tatrách zasypala lavína lyžiara

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – V sobotu približne o 16:00 spadla v oblasti Zadných Derešov do Derešského kotla lavína. Dvojica českých freeridistov nesprávne zhodnotila podmienky a pri lyžovaní vo voľnom teréne odtrhla lavínu.

Jeden z lyžiarov ostal úplne zasypaný. Jeho kamarát ho sám hneď nevedel nájsť, tak rýchlo zlyžoval na oblastné stredisko Horskej záchrannej služby v Jasnej a oznámil záchranárom, čo sa stalo. Medzitým svedkovia, ktorí videli celý priebeh pádu lavíny, išli rýchlo na miesto, pretože z lavíny videli odchádzať len jedného lyžiara. Záchranári horskej služby požiadali o spoluprácu Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Vrtuľník zobral na palubu horského záchranára so služobným psom.

Svedkovia pádu lavíny začali hľadať nezvestného lyžiara. Najskôr sa im podarilo nájsť rukavicu zasypaného. Pri hlbšom kopaní vyhrabali spod snehu lyžiara. V tom čase vysadil vrtuľník na mieste záchranára, ktorý mu poskytol prvú pomoc a letel pre doktora, ktorého následne tiež vysadil na mieste pádu lavíny. Spoločne postihnutého, ktorý bol bez vážnejších zranení, ošetrili a vrtuľníkom transportovali na ambulanciu v dome Horskej služby v Jasnej. Odtiaľ českého lyžiara previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši na ďalšie ošetrenie.

Rýchly zásah horských záchranárov v súčinnosti s leteckými záchranármi a náhodných návštevníkov pomohli zachrániť ľudský život, informuje na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu