Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sneh na východe spôsobil kolaps železníc

Sneh ochromil železničnú dopravu
Sneh ochromil železničnú dopravu

KOŠICE - Výdatné sneženie na východe Slovenska spôsobilo v nedeľu kolaps železničnej dopravy. Železničná stanica v Košiciach pre nával snehu prestala byť schopná vypravovať a prijímať vlaky, čo spôsobilo meškanie spojov dve až tri hodny.

Informoval o tom hovorca železníc Miloš Čikovský. Primátor Košíc František Knapík vyhlásil druhý z troch stupňov kalamitnej situácie, do ulíc magistrát vyslal desiatky mechanizmov. Problémy mala aj mestská doprava.

Do Košíc sa nedostal rýchlik Čingov z Bratislavy, ktorý jazdu skončil v neďalekej obci Kostoľany nad Hornádom. Súprava potom vyrazila späť do hlavného mesta. Podobne môžu dopadnúť cestujúci do Košíc v ďalších vlakoch. "Zatiaľ nie je náhradná autobusová doprava, problémy sú aj na cestách," povedal Čikovský. Ťažkosti v Košiciach spôsobili niekoľkohodinové meškanie vlakov na hlavnej trati do Žiliny a ďalej do Bratislavy. Dvojhodinové oneskorenie nabral aj EuroCity vlak Košičan z východného Slovenska do Prahy.

"Dnes sa už situácia nezlepší. Bude to kritické až do polnoci. Ak by prestalo snežiť, tak postupne v pondelok doobeda by sa obeh súprav dostal do normálneho stavu," dodal hovorca.

V Košiciach uviazli pre snehové záveje stovky áut na parkoviskách. Obyvatelia domov a bytoviek niekoľkokrát denne musia odhŕňať sneh. Popri chodníkoch sa tak hromadia vysoké kopy snehu. Viacerí obyvatelia Košíc zmenili svoje plány a namiesto programu ostávajú radšej v blízkosti domova. Cestovať len v nevyhnutnom prípade odporučilo obyvateľom Košíc aj vedenie mesta na svojej internetovej stránke.

Hlavné cestné ťahy sú v Košiciach podľa magistrátu prejazdné a MHD údajne nemešká dlhšie ako 15 minút. "Situáciu naďalej komplikuje vietor, ktorý opätovne zafúkava odpratané hlavné dopravné ťahy a trasy MHD, a tak núti mechanizmy opakovane udržiavať prioritne zjazdnosť týchto kľúčových mestských komunikácií," poznamenal Jaroslav Vrábeľ z komunikačného oddelenia magistrátu.

Druhý stupeň kalamitnej situácie primátor Košíc vyhlásil dnes ráno, keďže zmluvná spoločnosť nedokáže vlastnými mechanizmami zabezpečiť zjazdnosť ciest, tvrdil Vrábeľ. Do ulíc tak vyšli podľa neho aj stroje mestských podnikov. Druhý stupeň zostal v platnosti i popoludní. "V teréne už je spolu vyše 50 mechanizmov spoločnosti Kosit, mestských podnikov a mestských častí a okrem toho ešte ručne odpratáva sneh z verejných priestranstiev a komunikácií ďalších už cca 120 pracovníkov Kositu a mestských podnikov," dodal.

Snehová nádielka skomplikovala aj dopravu na cestách. Hlavný ťah z Košíc do Zvolena pri obciach Dvorníky - Včeláre a Hrhov pred stúpaním na Sorošku je obmedzený do jedného pruhu, cestári tam používajú frézy. Neďaleko Košíc viacero osobných áut skončilo mimo vozovky, informovalo Stella Centrum, ktoré mapuje situáciu na cestách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu