Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Azerbajdžanec Ašot Mkrtyčev na súde pre vydieranie

Ašot Mkrtyčev
Ašot Mkrtyčev

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Ašotom Mkrtyčevom azerbajdžanského pôvodu, ktorý čelí obžalobe z vydierania chránenej osoby a marenia spravodlivosti, za čo mu hrozí v prípade dokázania viny až desaťročný trest. Vyššia sadzba prichádza do úvahy preto, lebo podľa obžaloby vydieranou osobou je svedok.

Skutok sa stal 19. júna 2008 v budove súdu, kedy na chodbe Mkrtyčev údajne povedal svedkovi „ty ešte uvidíš,“ a rukou naznačil pohyb, ktoré on vnímal ako hrozbu. Okresný senát si dnes pozrel niekoľkohodinový videozáznamom z rekonštrukcie prípadu, ktorý vykonali 22. novembra 2008. Obžalovaný sa pri rekonštrukcii bránil tým, že mal spútané ruky, v ktorých držal obálku s listinami. To mu neumožňovalo vykonať pohyb, aký opísal svedok. Navyše by mu to nedovolili ani traja príslušníci eskorty, ktorí kráčali tesne vedľa neho. Ašot M. na druhej strane počas rekonštrukcie tvrdil, že sa vizuálne kontaktoval so svojim kamarátom na chodbe, ktorého sa pohybom hlavy pýtal, či príde aj zajtra. Povedal mu niečo v tom zmysle, „ak ti to vyjde“.

Rekonštrukcia prípadu sa odohrávala v pojednávacej miestnosti a na priľahlej chodbe, kde sa v inkriminovanom čase konalo trestné pojednávanie vo veci vraždy sninského podnikateľa Františka Galandu. Zo zosnovania a objednávky tejto vraždy bol obžalovaný práve Mkrtyčev. Zastrašovaný svedok bol jeden z trojice vyšetrovateľov tohto činu. Súdne pojednávanie vo veci vydierania bude pokračovať 25. februára.

Vražda Galandu sa dostala na súd v decembri 2006, obžalovaný z jej objednávky bol Mkrtyčev. Podľa obžaloby malo ísť o likvidáciu konkurencie, lebo obidvaja sa zaoberali predajom zbraní. Okresný súd v Prešove 24. apríla 2007 prvýkrát odsúdil Mkrtyčeva na výnimočný trest 20 rokov. Ten sa odvolal a Krajský súd v Prešove v januári 2008 z dôvodu procesného pochybenia zrušil pôvodné rozhodnutie. Prípad vrátil na prvostupňový súd a nariadil opätovné vypočutie niektorých svedkov a ich konfrontáciu.

Nové pojednávanie sa začalo 17. júna 2008. O dva dni neskôr pred súdom vypovedal ako svedok vyšetrovateľ, ktorého údajne pri odchode zo súdnej miestnosti obžalovaný Mkrtyčev gestom a slovným vyhrážaním vydieral. Dňa 22. augusta Mkrtyčevovi uplynula súdna väzba a prepustili ho na slobodu. Len čo prekročil brány väznice, vzápätí ho vyšetrovateľ obvinil z marenia spravodlivosti a útoku na verejného činiteľa a opätovne ho zadržal. Obžalovaný Mkrtyčev ostal vo väzbe a 12. decembra 2008 Okresný súd v Prešove potvrdil pôvodný rozsudok a odsúdil ho na 20 rokov. Obžalovaný sa okamžite odvolal, rozsudok doteraz nie je právoplatný.

Galandu zavraždili 19. augusta 2002 vo vchode jeho domu v Snine dvadsiatimi ranami zo samopalu Škorpión, ktorý vrah zanechal na mieste činu a posypal korením. Vyšetrovateľom ani súdu sa nepodarilo vypátrať, kto vraždil. O život Galandu sa sninské podsvetie pokúšalo viackrát. Streľbou do auta i nastražením výbušniny pod jeho vozidlo. Spolu s Mkrtyčevom boli súdení aj ďalší traja jeho údajní komplici. Jedným z obhajcov Mkrtyčeva bol Vladimír Mitro, bývalý riaditeľ SIS.

Azerbajdžanec Ašot M. prišiel na Slovensko v roku 1995, kedy požiadal o dlhodobý pobyt. O štyri roky neskôr získal sobášom slovenské občianstvo, trvalý pobyt mal v Bratislave, ale zdržiaval sa prevažne v Snine. Mkrtyčev bol už v roku 2002 stíhaný ako hlava organizovanej zločineckej skupiny za rozsiahle daňové podvody. Mkrtyčev založil firmu Verus s.r.o. , ktorá napriek jeho zločineckej minulosti v apríli 2004 získala licenciu na obchodovanie s vojenským materiálom. Neskôr mu povolenie neobnovili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu