Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Korupcia za Fica je rovnaká ako za Dzurindu, tvrdí TIS

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Šesť z desiatich Slovákov je presvedčených, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) nemá skutočný záujem zasiahnuť proti korupcii. Vyplýva to z novembrového prieskumu agentúry Focus pre mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko (TIS).

Takmer totožné hodnotenie si pred viac než piatimi rokmi vyslúžila aj predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Pri priamom porovnaní obidvoch kabinetov však oslovení označili za úspešnejší Ficov. O tom, že Ficova vláda má záujem bojovať s korupciou, bolo presvedčených 31 percent opýtaných. Rovnaký výsledok dosiahol v minulosti aj Dzurinda.

V priamom porovnaní však označilo za úspešnejšieho Fica 21 percent ľudí, kým Dzurindu 14 percent. Rovnaké výsledky dosiahli vlády podľa 45 percent ľudí. Terajší premiér presvedčil menej priaznivcov vládnej koalície, než predchádzajúci predseda vlády v čase svojho vládnutia, uviedla TIS. O záujme súčasnej vlády bojovať s korupciou bol presvedčený každý druhý priaznivec najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD, 45 percent voličov ĽS-HZDS a 40 percent sympatizantov SNS.

V prieskume z roku 2004 na rovnakú otázku odpovedala kladne väčšina priaznivcov dvoch zo štyroch koaličných strán SDKÚ-DS a ANO. Prieskum bol podľa TIS reprezentatívny, ale organizácia neuviedla, koľko ľudí sa do neho zapojilo. Neschopnosť politikov výraznejšie obmedziť korupciu prispieva k tomu, že sa stovky miliónov eur z verejných zdrojov využívajú neúčelne, tvrdili opakovane ekonómovia.

Súčasná vláda čelí výčitkám napríklad za údajne uprednostňovanie firiem blízkych vládnym stranám. Kritici predchádzajúceho kabinetu v minulosti zase poukazovali na to, že podporu v parlamente si udržiaval s pomocou nezávislých poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu