Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko má už 25 obetí s novou chrípkou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku doposiaľ podľa oficiálnych štatistík zomrelo 25 ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza vírusom chrípky A (H1N1). Celkovo sa infikovalo 955 ľudí. Informoval o tom dnes Úrad verejného zdravotníctva.

Takzvaná nová chrípka nemusela byť hlavnou príčinou smrti, k úmrtiam však mohla prispieť. Počet ochorení s ťažkým priebehom v tomto týždni klesol. Úmrtia ľudí, ktorí boli nakazení vírusom novej chrípky, zaznamenali vo viacerých regiónoch. Všetky obete boli vo veku od 15 do 64 rokov.

Počas tohto týždňa zaznamenal ÚVZ 40 pacientov, ktorých hospitalizovali s ťažkým respiračným ochorením. Od začiatku novembra bolo takýchto prípadov takmer 260, nie vo všetkých sa potvrdila nákaza vírusom A (H1N1).

Oproti predchádzajúcemu týždňu klesli tiež hlásenia o nových prípadoch nákazy bežnou chrípkou a jej podobnými ochoreniami. V prepočte na 100.000 obyvateľov bolo chorých 334 ľudí. Počet nakazených chrípkou je však stále vyšší, ako bol v rovnakom období vlaňajška.

Tento týždeň sa v krajine začala distribúcia vakcíny proti vírusu novej chrípky. Prvá séria očkovacích látok je určená najmä pre personál nemocníc. Hlavný balík vakcín pre asi 400.000 až 500.000 ľudí by mal na Slovensko doraziť v prvej polovici januára.

ÚVZ dnes prostredníctvom tlačovej správy vyzdvihoval účinnosť očkovania aj bezpečnosť vakcíny, ktorá bola na Slovensko dovezená. Žiadne negatívne účinky zatiaľ vraj nepocítili ani hlavný hygienik Ivan Rovný, ktorý sa tento týždeň nechal zaočkovať pred novinármi. V predchádzajúcich dňoch sa totiž objavili špekulácie, či je objednaná očkovacia látka dostatočne bezpečná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu