Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Opitý spôsobil smrteľnú haváriu, dostal podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Trest tri roky podmienečne a zákaz sedem rokov viesť motorové vozidlá vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre živnostníka (31) Jozefa M. z Bacúcha v okrese Brezno, ktorý zavinil haváriu so smrteľnými následkami.

Živnostník 31. januára po 18. hodine jazdil autom VW Vento z Donovalov a v Starých Horách v neprimeranej rýchlosti vybehol z cesty a narazil do stromu. Pri nehode sa smrteľne zranila spolujazdkyňa (29) . Ťažké zranenia utrpel vodič i jeho švagor (30) . Vodičovi namerali v krvi 1,86 promile alkoholu.

Vodič na súde priznal vinu, preto sa senát zaoberal len trestom. Prokurátorka navrhovala uložiť nepodmienečný trest na dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá je od štyri do desať rokov. Súd vinníkovi uložil tri roky podmienečne s probačným dohľadom v skúšobnej lehote päť rokov. Prihliadal na Jozefovo priznanie a ľútosť i skutočnosť, že je živiteľom rodiny s tromi maloletými deťmi.

V súčasnosti však nepracuje, lebo sa zotavuje zo zranenia, ktoré utrpel pri januárovej havárii. Súd zaviazal Jozefa M. nahradiť rodine mladej ženy škodu a osobne sa jej ospravedlniť. Splnomocnenkyňa poškodenej rodiny povedala, že požadujú náhradu škody vo výške 30 tisíc eur, pretože Jozef M. jazdil opitý, na nepoistenom aute a rodine sa ospravedlnil až na pokyn prokurátorky.

Rozsudok nie je právoplatný. Vodič sa vzdal možnosti odvolať sa, prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote. Poškodenú rodinu s nárokom na náhradu škody odkázal súd na občianske súdne konanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu