Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Počet úmrtí s novou chrípkou je už asi osem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Počet úmrtí ľudí, ktorí boli nakazení novou chrípkou na Slovensku, sa pravdepodobne zvýšil na osem. O poslednom prípade informoval dnes portál tvnoviny.sk. Vírus A (H1N1) zistili lekári aj Češke, ktorá koncom novembra náhle zomrela v Poprade.

Priamou príčinou smrti ženy však bol akútny zápal srdcového svalu. Lekári zatiaľ nevedia, či chrípka zápal vyvolala alebo chorobu zhoršila. "Mala vírus prasacej chrípky. Musíme ešte spresniť, či zápal srdcového svalu vyvolala práve táto chrípka, alebo bola žena zápalom postihnutá už skôr," uviedol hovorca Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Milan Michalič. Žena navyše trpela reumatizmom, dodal hovorca.

Češka sa niekoľko dní necítila dobre, neustupovali jej vysoké teploty. Z choroby sa liečila doma, jej stav sa však postupne komplikoval. Jej druh napokon ráno 27. novembra privolal rýchlu lekársku pomoc, tá však už ženu napriek viacerým pokusom neoživila.

Novej chrípke podľahla podľa portálu tvnoviny.sk aj žena (37) v nemocnici vo Veľkom Krtíši. Pacientka bola vraj hospitalizovaná so silným zápalom pľúc, testy u nej však potvrdili aj vírus takzvanej prasacej chrípky. Vo veľkokrtíšskej nemocnici leží v kritickom stave aj ďalšia žena, doplnil portál.

Na Slovensku zomreli v uplynulých týždňoch viacerí ľudia nakazení vírusom chrípky A (H1N1). V nedeľu zomrel v myjavskej nemocnici pacient (42). Podľa Úradu verejného zdravotníctva však zatiaľ nová chrípka usmrtila oficiálne troch ľudí. V ďalších prípadoch boli síce pacienti vírusom nakazení, ale chrípka nemusela byť bezprostrednou príčinou úmrtia.

Počet potvrdených ochorení na novú chrípku na Slovensku presiahol 700. Prvé vakcíny proti vírusu by do krajiny mali doraziť do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu