Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Lyžiarske strediská čakajú na mrazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Súčasné počasie robí prevádzkovateľom stredísk vrásky na čele. Viac ako televízor sledujú vlekári momentálne teplomery. Teploty nad bodom mrazu neumožňujú prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk spustiť technické zasnežovanie a úpravu zjazdoviek.

„Jednu noc, z pondelka na utorok, sme snežili, ale potom sme to zase museli vypnúť,“ povedal riaditeľ lyžiarskeho strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš. V tomto stredisku ako v jedinom na východnom Slovensku sa vďaka prírodnému snehu lyžovalo už 17. októbra. Sneh tu vydržal jeden týždeň. Odvtedy vlekári čakajú na pokles teplôt na mínusové hodnoty.

Súčasná situácia nie je podľa Bekeša výnimočná. „Aj minulý rok sme začínali lyžovať až 24. decembra,“ povedal Bekeš. Odlišná situácia je v tom, že minulý rok už o takomto čase v Ždiari pravidelne mrzlo a postupne sa dalo pripravovať stredisko na lyžovačku. Podľa predpovedí počasia by však už vo štvrtok mohli prísť nielen mrazy, ale aj prírodný sneh.

Podobná situácia ako v Ždiari je aj vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese je všetko pripravené na zasnežovanie, chýbajú len mrazy. Teplota sa tu aj v noci pohybovala nad nulou. Na spustenie zasnežovania však prevádzkovatelia potrebujú mrazy.

„Čím väčšie, tým lepšie,“ uviedol technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier. V prípade ideálnych podmienok dokážu pripraviť zjazdovky na lyžovanie do troch dní. Na otvorenie tu čaká nová sedačková lanovka a zjazdovka Furkota s technickým zasnežovaním.

Podobne je na tom aj lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica, kde je vybudované technické zasnežovanie od Čučoriedok do Tatranskej Lomnice. Aj tu dokážu pripraviť zjazdovku v prípade vhodných podmienok do troch dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu