Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vlastenecký návrh SNS nemá istú podporu koalície

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Návrh SNS, podľa ktorého by mal týždeň v školách začínať povinnou hymnou, zatiaľ nemá jednoznačnú podporu koaličných partnerov.

Podpredseda Smeru-SD Pavol Paška už vyhlásil, že za zákon na podporu vlastenectva nebude hlasovať, šéf poslaneckého klubu strany Miroslav Číž ho zas nepovažuje za efektívny. Podpredseda koaličnej ĽS-HZDS Jozef Habánik by pred zákonom uprednostnil posilnenie vlasteneckých hodnôt v školských osnovách. Oba poslanecké kluby budú o norme ešte rokovať.

Zákon na podporu vlastenectva z dielne šéfa SNS Jána Slotu a predsedu poslaneckého klubu národniarov Rafaela Rafaja počíta s tým, že na školách sa bude pred začiatkom prvej hodiny v týždni hrať štátna hymna. Výchova vlastenectva by sa mala dostať do osnov, v triedach by nemal chýbať štátny znak, zástava, text hymny a preambula ústavy. Poslanci, starostovia, úradníci či ďalší komunálni politici by zas mali skladať sľub vernosti štátu, ktorým sa zaviažu chrániť celistvosť a suverenitu krajiny. Rovnaký sľub má čakať aj 15-ročných tínedžerov pri preberaní občianskeho preukazu. Poslanci budú o zákone rokovať na decembrovej schôdzi.

"Nebudem hlasovať za návrh SNS," vyhlásil dnes po rokovaní poslaneckého grémia predseda parlamentu Paška. Vlastenectvo podľa neho nemožno nadiktovať. "Je to agenda SNS, ktorá má snahu inštitucionalizovať ju," dodal. Šéf poslaneckého klubu strany Smer-SD Číž rovnako nepovažuje za dobré riešiť otázku vlastenectva zákonom.

"Je otázne, či ide o efektívny spôsob a čo tým návrhom vlastne kolegovia zo SNS sledujú," povedal. O prípadnej podpore zákona podľa neho zatiaľ v poslaneckom klube nerokovali; rovnako o ňom nehovoril ani so šéfmi poslaneckých klubov ĽS-HZDS a SNS.

Podpredseda ĽS-HZDS a štátny tajomník ministerstva školstva Habánik nechcel komentovať, či poslanci najmenšej vládnej strany zákon v pléne podporia. "Vieme si však predstaviť iné spôsoby a cesty ako formovať vlastenectvo a národnú hrdosť. Malo by to byť menej násilnou formou ako zákonom," poznamenal. ĽS-HZDS podľa neho presadzuje skôr posilnenie vlasteneckých hodnôt vo vzdelávaní ako zavedenie zákazov, príkazov a nariadení.

Štátny pedagogický ústav pred časom vypracoval dokument systém výučby vlastenectva, ktorý prináša formy a metódy výchovy k vlastenectvu v jazykoch. Podľa autorov dokumentu ide o praktický návod, ako rozvíjať u žiakov úctu k vlasti, národu a kresťanským tradíciám v jednotlivých oblastiach vzdelávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu