Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slota: Koaličné strany by mali vytvoriť vládu aj po voľbách

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota si myslí, že súčasné koaličné strany by mali vytvoriť vládu aj po parlamentných voľbách v roku 2010, ak na to budú mať dosť hlasov. Šéf SNS to dnes povedal v diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Vládne strany na čele so Smerom-SD premiéra Roberta Fica sú podľa prieskumov favoritom volieb, vzťahy Smeru a SNS však v posledných mesiacoch poznačilo viacero sporov. "Koaličné strany by mali pokračovať aj v budúcej vláde," povedal Slota. "Všetko záleží od parlamentných počtov," doplnil. Vládnutie koalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS označil za úspešné, hoci jeho výsledky podľa neho ovplyvnila hospodárska kríza. Slota sa k možnému povolebnému vývoju vyjadril v čase, keď Ficov Smer v regionálnych voľbách uzavrel veľkú časť koalícií len s menšou vládnou stranou ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. SNS následne pri väčšinovom volebnom systéme prišla o časť poslaneckých kresiel v krajských zastupiteľstvách.

Niektorí analytici sa domnievali, že Smer tak naznačil možnosť, že so Slotom už po parlamentných voľbách na budúci rok nepočíta. SNS mala nezhody aj s Mečiarovým ĽS-HZDS. V septembri Slota neprišiel na schôdzku koaličných strán s odôvodnením, že ho Mečiar uráža. Zástupcovia Smeru-SD viackrát zopakovali, že strana je pripravená rokovať s každým a bližšie sa vyjadrí až po parlamentných voľbách.

Súčasné vládne strany majú v prieskumoch verejnej mienky výrazný náskok pred opozíciou. Popularita Smeru-SD podľa októbrovej sondy agentúry MVK stúpla na 42,3 percenta, SDKÚ malo preferencie 12,0 percenta rozhodnutých voličov, KDH podporovalo desať percent ľudí a SNS 8,0. Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostali aj SMK, ĽS-HZDS a Most-Híd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu