Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Našli ďalšie dve obete výbuchu!

Príbuzní obetí prežívajú veľký žiaľ Zobraziť galériu (5)
Príbuzní obetí prežívajú veľký žiaľ (Zdroj: isifa)

HANDLOVÁ – Záchranári dnes objavili v hnedouhoľnej bani v Handlovej, kde v pondelok došlo k výbuchu, ďalšie dve mŕtve telá. Počet nájdených obetí tak stúpol na deväť. Po nešťastí bolo nezvestných 20 ľudí, explóziu nikto neprežil. Potvrdil to šéf banských záchranárov Stanislav Pavlík.

Záchranné čaty v podzemí naďalej vytláčajú z chodieb kyslík, čo má zabrániť horeniu a ochladzujú priestory, aby sa mohli dostať na miesto tragédie. "Budeme ďalej pokračovať v schladzovaní tohto priestoru, aby sme mohli pristúpiť k ďalším prácam," povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec.

K epicentru explózie sa záchranári od pondelkového večera výraznejšie nepriblížili. Na mieste, kde pracujú, je v súčasnosti asi 36-stupňová teplota, ešte ju chcú stlačiť na 33 stupňov Celzia. "Cieľom súčasnej činnosti je vytvorenie bezpečných podmienok pre prácu záchranárov na vyhľadanie a vyprostenie pozostatkov postihnutých," uviedol Pavlík. Riziko výbuchu podľa neho v súčasnosti nehrozí. Záchranári pracujú aj na transporte pozostatkov prvých šiestich nájdených tiel z podzemia.

Pavlík však nedokázal odhadnúť, koľko budú trvať práce na nájdení a vyslobodení všetkých nezvestných. V časti hnedouhoľnej bane v Handlovej, kde k nešťastiu došlo, sa v súčasnosti nepracuje. Výbuch ju však celú nepoškodil a bude sa v nej neskôr opäť ťažiť. "Budeme si môcť dovoliť pristúpiť k obsadeniu pracovísk na východnej šachte, ak budeme mať 100-percentne pod kontrolou miesto havárie," povedal Čičmanec.

Nešťastie, ktoré sa zaradilo medzi najväčšie tragédie v modernej histórii Slovenska, sa stalo v hĺbke približne 330 metrov, kde sa nachádzali baníci a záchranári. Tí sa snažili uhasiť požiar v časti bane, kde sa nedávno prestalo ťažiť. Explóziu nemohol nikto prežiť; pod zemou bola príliš vysoká teplota, nízka koncentrácia kyslíka a veľké množstvo oxidu uhoľnatého.

Príčiny nešťastia nie sú zatiaľ známe, vedenie baní predpokladá, že dôvodom bol výbuch splodín, ktoré vznikajú pri takzvanom nedokonalom horení, napríklad vodík a oxid uhoľnatý. Vyšetruje ich Obvodný banský úrad v Prievidzi aj polícia. Šéf spoločnosti už ohlásil, že podľa výsledkov vyšetrovania zváži prípadný odchod z funkcie.

Vláda pre tragédiu vyhlásila na stredu štátny smútok. Hornonitrianske bane Prievidza sú najväčšími baňami na hnedé uhlie v krajine. Ich najväčším akcionárom s 97-percentným podielom je zamestnanecká akciová spoločnosť. V nej má podiel asi 1900 zamestnancov baní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu