Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Kauza Okoličányovci: Na súde nebolo koho vypočuť

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány (Zdroj: ČTK)

PEZINOK – Už po druhý raz tento týždeň musel Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročiť pojednávanie kauzy s niektorými obžalovanými, ktorí údajne patria do východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta Okoličányho.

V prípade je celkovo 16 obžalovaných, kauza je rozdelená na viacero konaní. Potom, ako pre neprítomnosť obhajcov v utorok odročili pojednávanie s Róbertom N. a spol., podobne ani dnes nemohlo pokračovať ďalšie pojednávanie, tentoraz s Jozefom L. a spol. Spoluobžalovaný Ľuboš V. totiž poslal súdu ospravedlnenie, že je práceneschopný, ale nesúhlasí s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Na súd predviedli z väzby len Jozefa L., tretí obžalovaný dal súhlas, aby súd pojednával bez neho. Prokurátor navrhol, aby bol aj prípad Ľuboša V. vytýčený na samostatné konanie. Senát s tým nesúhlasil, lebo na ranné výsluchy sa nedostavili ani predvolaní svedkovia, takže by nemali koho vypočuť. Pojednávanie odročili na 17. septembra.

Proces s údajnou zločineckou skupinou Róberta Okoličányho. postupne rozdelil na viaceré samostatné pojednávania Špeciálny súd, predchodca Špecializovaného trestného súdu. V prípade niektorých obžalovaných, aj údajnej hlavy klanu Róberta Okoličányho, už ŠS rozsudok vyniesol.

Róbert Okoličány a Jaroslav P. dostali doživotie, ďalší piati členovia tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Túto časť skupiny odsúdili za desať trestných činov z obdobia rokov 2000 až 2005, medzi ktorými je založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, vydieranie, ublíženie na zdraví a krádeže.

Rozsudok nie je právoplatný, Najvyšší súd SR bude rozhodovať o odvolaní Róberta Okoličányho. a viacerých obžalovaných. Jaroslav P. sa prednedávnom dostal na slobodu, pretože senát Najvyššieho súdu SR nerozhodol v zákonnej lehote o jeho väzbe. Ďalšieho obžalovaného v prípade tejto skupiny Róberta Č. odsúdili v marci na štyri roky väzenia za to, že nadržoval a podieľal sa na zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny.

Skupine Róberta Okoličányho. žalobca celkovo pripisuje šesť vrážd, ako aj ťažké ublíženia na zdraví či skutky nedovoleného ozbrojovania a obchodu so zbraňami. Medzi obeťami sú viacerí údajní konkurenti skupiny, ale aj pracovník firmy, ktorý práve prevážal kufrík s veľkou sumou peňazí. Proti obžalovaným svedčí najmä chránený svedok Róbert G. Aj on sám vraj do skupiny patril a ako šofér podľa vlastných tvrdení bol pri viacerých incidentoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu