Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Okoličány dostal doživotie, verdikt si nevypočul!

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Údajný šéf východoslovenskej zločineckej skupiny Róbert Okoličány dostal doživotie. Verdikt dnes vyniesol Špeciálny súd v Pezinku v jeho neprítomnosti. Odmietol si ho totiž vypočuť.

Spolu s Okoličánym odsúdili ďalších šiestich členov skupiny - Jaroslava P. na doživotie, Rudolfa O. na desať rokov, Mariána T. na deväť rokov, Romana D. na osem a pol roka, Jána B. na sedem a Ladislava F. na štyri roky. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, odsúdení sa môžu odvolať.

Súd v tejto kauze uveril výpovediam korunného svedka Róberta G., ktorý v minulosti páchal trestnú činnosť v rámci tejto skupiny. Rozhodol sa však spolupracovať s vyšetrovateľmi a podrobne opísal spáchané skutky. Súd ho vyhodnotil ako dôveryhodného.

Z obžalovaných si rozsudok vypočul len Jaroslav P., ktorý je podľa súdu obzvlášť nebezpečný recidivista a nájomný vrah. Okoličányho priviedla na súd eskorta, pred vynesením rozsudku však požiadal, aby mohol opustiť pojednávaciu miestnosť.

Išlo o najväčší proces na Špeciálnom súde, čo sa týka počtu svedkov. Navrhli ich vypočuť takmer 250, napokon ich vypovedalo asi 200. Súd skupinu viní zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny a odsúdil ich za desať skutkov, kde sú vraždy, vydieranie, ublíženie na zdraví, krádež v rokoch 2000 do 2005.

Gang má údajne na svedomí šesť vrážd. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Pôvodná obžaloba sa týkala piatich vrážd. V druhej polovici marca minulého roka súd prijal obžalobu na Okoličányho a ďalších troch údajných páchateľov vraždy Jozefa Ferenca.

K vražde došlo 23. apríla 2005 v Košiciach, keď dávkou zo samopalu zastrelili údajného bossa Jozefa Eštóka, s ktorým si takto mali riešiť osobný konflikt. Nebol jedinou obeťou. Počas streľby zasiahli na autobusovej zástavke i ďalšiu nezúčastnenú osobu - Romana Straku, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol, aj jeho priateľku, ktorá sa zo zranení liečila štyri mesiace.

Trinástimi ranami zo samopalu údajne 7. júna 2004 zavraždili i Ganija Selmaniho, na ktorého si počkali pred reštauráciou, kde sa bol so svojou priateľkou najesť. Päť mesiacov na to údajne vraždil gang opäť. Zamestnanca košickej firmy, ktorá zabezpečovala prevoz peňazí 30. novembra 2004, zastrelili zo samopalu a ukradli mu kufrík s hotovosťou 1,4 milióna Sk (46.471 eur). Rovnakým samopalom zavraždili 11. novembra 2001 v Moldave nad Bodvou 26-ročného Mareka Adama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu