Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V rómskej osade ochorelo na žltačku 24 detí

(Zdroj: SITA)

POPRAD – Epidémiu vírusového zápalu pečene typu A, ľudovo nazývanej žltačka, riešia v týchto dňoch hygienici Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi. Podľa riaditeľky Eleny Gajdošovej sa žltačka objavila u 24 detí, z toho bolo 20 laboratórne potvrdených. Vo všetkých prípadoch ide o deti predškolského veku.

RÚVZ nariadil v miestnej rómskej osade vykonať protiepidemiologické opatrenia a nariadil zaočkovanie všetkých detí vo veku od jedného do šesť rokov. V spolupráci s obcou Richnava a Obvodným úradom životného prostredia v Spišskej Novej Vsi nariadili hygienici likvidáciu komunálneho odpadu a vyčistenie miestnych vodných zdrojov.

Gajdošová priznala, že hlavne zo začiatku mali s obyvateľmi osady problémy, odmietali totiž dať zaočkovať svoje deti. V spolupráci s rómskymi asistentkami sa však podarilo túto situáciu zvládnuť. Rómske asistentky tiež vysvetľujú obyvateľom osady ako dezinfikovať svoje obydlia a ako zabrániť ďalšiemu šíreniu žltačky. Na zamedzenie šírenia „choroby špinavých rúk“, ako sa tomuto typu žltačky tiež hovorí, je nevyhnutná najmä hygiena. Podľa Gajdošovej mnohí obyvatelia osady žijú v nevyhovujúcich podmienkach, čo situáciu sťažuje.

Prvé prípady žltačky v Richnave sa objavili začiatkom júla, výraznejšie narástol počet ochorení minulý týždeň a cez víkend. Gajdošová predpokladá, že počet ochorení sa môže ešte zvýšiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu