Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Lietadlo pri Kútoch zostrelili na rozkaz Jaruzelského?

Wojciech Jaruzelski
Wojciech Jaruzelski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Rozkaz k zostreleniu poľského civilného lietadla nad Slovenskom v roku 1975 údajne vydal vtedajší minister obrany a neskôr hlava poľského štátu Wojciech Jaruzelski. Informovala o tom dnes televízna stanice TVN24 s odvolaním sa na dokument, ktorý objavil poľský Inštitút pamäti národa.

Lietadlo zostrelil český vojenský pilot. Jaruzelski si údajne nepamätá, že by rozkaz vydal. O Jaruzelského rozhodnutí zaútočiť na lietadlo, s ktorým sa chcel jeho pilot dostať z komunistického Poľska do Rakúska, až doteraz neexistovalo presvedčivé svedectvo. Poľskí historici z IPN, ktorí vyšetrujú zločiny komunizmu, ale našli nový dokument, ktorý označili za "veľmi jasný dôkaz". Je ním služobný zápis pracovníka poľské milície.

"Zápis obsahuje dátum zostrelenia lietadla a informáciu, že operácia sa uskutočnila na rozkaz generála Wojciecha Jaruzelského," uviedol pre televíziu historik Lukasz Kamiński. Dodal, že rozhodnutie Jaruzelského bolo aj podľa vtedy platného práva nelegálne. Jaruzelski však televízii tvrdil, že si o akcii nič nepamätá. K útoku na civilné lietadlo došlo 16. júla 1975. Poľský pilot s dvojplošníkom AN-2 sa pokúsil o riskantný prelet do Rakúska. Strela z československého vojenského lietadla ho zasiahla a lietadlo spadlo pri obci Kúty, len osem kilometrov od vtedajšej rakúsko-československej hranice.

Český vojenský pilot, ktorý stroj zostrelil, údajne vedel, že rozkaz je proti predpisom a niekoľkokrát sa uisťoval, či skutočne platí. Z dobových dokumentov vyplýva, že velitelia československej protivzdušnej obrany konzultovali útok na poľské lietadlo so svojimi kolegami vo Varšave. Tí dali nakoniec súhlas k zostreleniu. Vtedajšie bezpečnostné služby sa pokúsili prípad ututlať a pád lietadla vydávali za haváriu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu