Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Koho obvinia za zostrelenie Poliaka pred 34 rokmi?

Zostrelený AN-2 Zobraziť galériu (4)
Zostrelený AN-2

BRATISLAVA – Nie je jasné, či bude niekto niesť zodpovednosť za zostrelenie 36-ročného Poliaka, ktorý sa pred 34 rokmi pokúsil na malom lietadle prekonať hranicu s Rakúskom. Prípad nie je premlčaný, keďže išlo o vraždu, a zaoberá sa ním trnavská polícia na podnet Ústavu pamäti národa. Ten už podal niekoľko podobných podnetov. Žiadne obvinenia však zatiaľ nepadli.

Prípadom zo 16. júla 1975 sa podrobne zaoberal český Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV). Poľské civilné lietadlo AN-2 zostrelili presne o 15.56 hod. medzi obcami Kúty a Čáry v okrese Senica. Poľský športový pilot Dionizy Bielansky zahynul na mieste. V médiách však o tejto udalosti neboli ani zmienky.

Podľa oficiálnej verzie sa lietadlo okolo 15.00 hod. nachádzalo v okolí Žiliny, kde na neho mal upozorniť náčelník zväzarmovského letiska. Išlo o nepovolený let a dotyčné orgány dospeli k názoru, že Poliak sa snaží dostať do Rakúska, kde chce požiadať o politický azyl.

Medzitým už lietadlo sledoval vrtuľník a zo zeme ho upozorňovala dispečerská služba, že je narušiteľom vzdušného priestoru Československa. Za lietadlom sa vydali aj dve lietadlá Mig 21 a dve lietadlá L-29.

Stíhačku L-29 pilotoval vojenský pilot Vlastimil Navrátil. Vo svojom svedectve pre ÚDV v roku 2002 uviedol: „Z udalosti som mal veľmi nepríjemný pocit. Pred každou službou ostrej pohotovosti sme mali preskúšavanie z predpisov a školenie, takže som vedel, že na lietadlá zo socialistických štátov sa strieľať nesmie. Bol som vojak, bol som zvyknutý poslúchať rozkazy a jednal som pod tlakom a v strese, niekoľkokrát som si overoval, či rozkaz k zostreleniu platí.“

Navrátil po zostrelení lietadla osobne hovoril s náčelníkom štábu divízie, ktorý mu povedal, že rozkaz k zostreleniu mal prísť z poľskej strany, konkrétne od generála Jaruzelského.

„O udalosti sa po krátkej dobe prestalo hovoriť, mal som dojem, že je tu snaha celú udalosť ututlať, pretože si zodpovedné zložky boli vedomé, že zásah nebol v súlade so smernicami. Udalosť ma ovplyvnila po psychickej stránke a spôsobila mi problémy v osobnom živote. Asi za trištvrte roka som podal žiadosť o uvoľnenie do civilu,“ dodal Navrátil.

Podľa ÚVD vydal rozkaz k zostreleniu AN-2 veliteľ 7. armády Protivzdušnej obrany štátu Josef Marušák. Tým, že vydal rozkaz k zostreleniu, bol podozrivý zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v dobe vyšetrovania prípadu v roku 2002. Trestné stíhanie sa však nekonalo, pretože zomrel v roku 2000.

Na celom prípade je podľa ÚVD zarážajúcich niekoľko vecí. Napríklad, zo záverov vyšetrovania vyplynulo toto: „Pretože ani jednej výzvy neuposlúchol (Bielansky), bol stíhacími lietadlami ČSLA zovretý v snahe zabrániť mu v úlete. Čím bližšie bol k hraniciam, tým robil nebezpečnejšie manévre v prízemnej výške okolo 10 m. Pri poslednom ostrom pravotočivom manévri pred vysokými stromami 12 km od hranice zachytil krídlom o zem a havaroval.“

V záverečnej správe vyšetrovania tejto leteckej tragédie, ktorú vypracoval genmjr. Doležal, nie je jediná zmienka o tom, že poľské lietadlo bolo zostrelené.

Podľa ÚVD nasledovalo úplne absurdné podanie na zahájenie trestného stíhania Bielanského za porušenie predpisov o medzinárodných letoch z 25. júla 1975, ktoré navrhol vyšetrovateľ bratislavského odboru vyšetrovania Štátnej bezpečnosti npor. Belan. Stíhanie zastavili až 30. decembra 1975.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu