Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vnútro opäť navrhne rozpustiť Slovenskú pospolitosť

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra priznalo, že vlani v súvislosti s doručovaním výzvy na rozpustenie občianskeho združenia (OZ) Slovenská pospolitosť urobilo chybu.

Najvyšší súd, ktorý dnes zrušil jeho rozhodnutie o rozpustení OZ, spochybnil procesno-formálne okolnosti rozhodnutia, povedal novinárom hovorca rezortu Erik Tomáš. Tvrdí, že ministerstvo ich v súlade s verdiktom odstráni. "Keďže združenie ani po pôvodnom rozhodnutí rezortu neupustilo od svojej nezákonnej činnosti, sme pripravení v krátkom čase opäť rozhodnúť o jeho rozpustení," dodal.

Ministerstvo sa výzvu snažilo doručiť osobne aj poštou, uviedol Tomáš. Pripomenul, že zástupcovia združenia neboli v čase doručovania výzvy zastihnuteľní, čo je podľa neho samo o sebe podozrivé. Odmietol tvrdenie, že sa rozhodnutím snažilo ministerstvo o nejaké PR pred rokovaním premiérov Maďarska a Slovenska Ferenca Gyurcsánya a Roberta Fica. Ministerstvo rozhodlo o rozpustení združenia vlani 12. novembra, čo bolo tri dni pred ich schôdzkou.

Vodca združenia Ivan Sýkora rozhodnutie súdu privítal. Za nepochopiteľné ho označil šéf SNS Ján Slota. Tvrdí, že si stojí pevne za názorom, že extrémistické združenie ako Slovenská pospolitosť treba zrušiť, lebo nemá čo robiť v modernom európskom štáte. Prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová tvrdí, že rozhodnutie žiadneho slovenského súdu nemôžeme spochybňovať. Na druhej strane je jeho rozhodnutím šokovaná.

"Dnešná skúsenosť poukazuje na to, že sa treba veľmi vážne zaoberať legislatívou v tomto smere, pritvrdiť ju a prijať zákon, ktorý by jednoznačne postavil mimo zákona všetky podobné extrémistické hnutia," uviedla v stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu