Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kotlebu zadržali, zhromaždenie rozpustili, pochod bol

Zatýkanie Mariána Kotlebu Zobraziť galériu (2)
Zatýkanie Mariána Kotlebu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba spôsobil po dlhšom čase rozruch na bratislavskom podujatí, kde si mladí nacionalisti pripomenuli 70. výročie vyhlásenia prvého slovenského štátu. Okrem skupín mladých Slovákov, väčšinou oblečených v čiernom a s vyholenými hlavami, boli na zhromaždení aj zástupcovia českého Národního odporu a poľskí nacionalisti.

Celé podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenie. Účastníkom pri príchode kontrolovali policajti totožnosť, na námestí boli rozmiestnení policajní psovodi, v zadnej časti námestia boli pripravení ťažkoodenci. Na úvod zhromaždenia rečnil súčasný vodca Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Spomínal udalosti, ktoré viedli k vyhláseniu prvého slovenského štátu "Slovenský štát vznikol legitímnym, demokratickým spôsobom a z vôle celého národa," povedal pred davom Sýkora.

Zhromaždení reagovali potleskom a skandovaním hesla "Slovenský štát". Jozefa Tisa označil Sýkora za jediného skutočného slovenského prezidenta, na čo dav začal skandovať "Sláva Tisovi!". Po Sýkorovi si zobral slovo Kotleba, prítomných oslovil kamaráti, kamarátky, priatelia z celej Európy. Vládu označil za skorumpovanú, podľa Kotlebu zašla tak ďaleko v snahe potláčať slobodu prejavu, že minulý týždeň polícia obvinila mladého nacionalistu za to, že 17. novembra použil pozdrav "Na stráž!". Kotleba začal hovoriť k prítomným policajtom, že "spomínaný pozdrav bol pôvodne pozdravom slovenského katolíckeho skautingu a telovýchovnej jednoty Orol".

Podľa bývalého vodcu pospolitosti nemožno stotožňovať spomínaný pozdrav s Hlinkovou gardou preto, že "niekto na to má politickú objednávku". Kotleba povedal, že lustrácia občianskych preukazov účastníkov zhromaždenia možno preto trvala 20 minút, lebo minister vnútra Robert Kaliňák vyslal policajtov na akciu "s rozbitými vysielačkami s popukanými sklíčkami".

Na záver svojho kritického prejavu na adresu súčasnej vládnej moci a chváliaceho vojnový slovenský štát Kotleba vyzval stovky počúvajúcich, "vyskúšajme si teraz demokraciu v praxi" a zakričal "Na stráž!", "dav odpovedal "Stráž!" Krátko potom pristúpila ku Kotlebovi skupina policajtov, ktorá ho vyviedla z davu, zvalila na zem a potom naložila do policajného auta. Dav na počínanie polície reagoval skandovaním "Policajný štát".

Starosta MČ Bratislava-Staré mesto Andrej Petrek, ktorý bol osobne na Hodžovom námestí, po pozdrave účastníkov "Na stráž!" akciu rozpustil. "Pozdravili pozdravom, ktorým nemôžu zdraviť," povedal Petrek a dodal, že keď na zhromaždení 17. novembra pre rovnaký dôvod akciu nerozpustili, tak za to boli následne kritizovaní, že pochybili. Podľa vodcu Slovenskej pospolitosti Sýkoru nebol dôvodom zadržania Kotlebu spomínaný pozdrav, ale skutočnosť, že Kotleba kritizoval súčasnú vládu.

"Počas prejavu prišlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Vzhľadom na túto skutočnosť bolo zhromaždenie starostom MČ Staré Mesto zrušené," konštatovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR Bratislava Tatiana Kurucová.

Potom, ako polícia odviezla Kotlebu z námestia, prišlo k zhromaždeným ďalšie policajné auto. Hlásením cez reproduktor z auta polícia prítomných vyzývala, aby sa rozišli, keďže bolo zhromaždenie rozpustené. Tí to však ignorovali a pokračovali v prejavoch. Následne policajní ťažkoodenci a jazdná polícia vytlačila účastníkov z námestia na Panenskú ulicu, pričom musela v okolí zastaviť na chvíľu dopravu.

"Keďže účastníci zhromaždenia nerešpektovali výzvu, policajti KR PZ v Bratislave vykonali zákrok na vytlačenie účastníkov z priestoru. Situáciu v meste naďalej monitorujeme. Niekoľko osôb bolo predvedených," uviedla Kurucová. Ťažkoodenci a policajti v autách sprevádzali dav smerom na Šancovu ulicu, odkiaľ účastníci prešli pešo až na Martinský cintorín, kde je symbolický hrob Jozefa Tisa. Počas pochodu skandovali heslá "Slobodu slova a prejavu!".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu