Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčáka neprekvapí, ak Budapešť zruší návštevu Fica

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA – Oficiálna návšteva Roberta Fica v Budapešti môže byť opäť odložená, pripustil dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Potvrdil by sa tak podľa neho scenár, ktorý Maďarsko používa roky – návšteva sa dohodne, potom Budapešť nájde zámienku a rokovanie zruší. „Nebudem prekvapený, keď sa prijatie jazykového zákona využije ako zámienka na to, aby sa návšteva odložila. Keby to bolo prvýkrát, tak by sme sa nad tým mohli zamýšľať,“ povedal Lajčák po rokovaní vlády a následnom rozhovore s premiérom Ficom.

Lajčák považuje za nenormálne medzi „dobrými susedmi“, že maďarský premiér bol naposledy oficiálne v SR v roku 1999, slovenský v MR v roku 2001. Zdôraznil, že ani prezident Ivan Gašparovič za celé prvé funkčné obdobie nedostal z Budapešti pozvánku na oficiálnu návštevu, maďarský prezident v Bratislave bol.

„Maďarská strana má problém – politický problém roky rokúce prijať predsedu vlády Slovenskej republiky, lebo je to téma, ktorá je vnútropoliticky zložitá, ale to je problém, ktorý si musia vyriešiť oni. Celý čas sa to deje tak, že najskôr je pozvanie, potom sa návšteva začne podmieňovať niečím a nakoniec sa nájde zámienka, aby sa návšteva neuskutočnila. Mám veľmi nepríjemný pocit, že sme svedkami presne toho istého scenára,“ uviedol Lajčák. To, že MR hľadá zámienky už osem rokov podľa neho ukazuje, kto je za túto situáciu zodpovedný.

Lajčák nepovažuje novelu jazykového zákona za problém. Odmieta zasahovanie Maďarska do záležitostí SR. „Jazykový zákon upravuje používanie štátneho jazyka, to znamená slovenského jazyka, na Slovensku. Ja si už naozaj neviem predstaviť, prečo by sme sa mali ospravedlňovať niekomu, že sme si prijali zákon, ktorý upravuje používanie nášho vlastného zákona...Je absolútne neprípustné, aby iný štát si nárokoval vstupovať do nášho legislatívneho procesu.“

Minister novelu jazykového zákona čítal a podľa neho neznižuje práva menšín, naopak, rozširuje ich. „Neznižuje štandard menšinových práv, v mnohých oblastiach ich rozširuje,“ tvrdí. V čom rozširuje tieto práva a prečo bolo potrebné novelu prijať napriek protestom Maďarska aj maďarskej menšiny v SR, nepovedal. Odpoveď na tieto otázky je podľa neho v kompetencii predkladateľa novely, ministra kultúry Mareka Maďariča. Lajčák dodal, že používanie jazykov menšín upravuje samostatný zákon, ktorý nie je touto novelou dotknutý.

Utorkové schválenie jazykovej novely v slovenskom parlamente vyvolalo okamžité diplomatické kroky na slovenskej aj maďarskej strane. Lajčák uviedol, že hneď po schválení si predseda parlamentu Pavol Paška a minister kultúry pozvali veľvyslancov Európskej únie a USA, aby im vysvetlili podstatu novely. V Budapešti sa s ambasadormi stretol šéf diplomacie Péter Balász.

„Podal im videnie, neviem či Maďarskej republiky alebo SMK, lebo rozdiel medzi tým som nevidel, ale samozrejme kritické.“ MR podľa Lajčáka pokračuje v dezinformačnej kampani, ktorú začala už pred schválením novely zákona o štátnom jazyku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu