Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nemienim démonizovať vzťahy s Maďarskom, tvrdí Lajčák

BRATISLAVA - Slovensko nepotrebuje na riešenie nezhôd s Maďarskom žiadne mimoriadne inštitúty, stačí využívať mechanizmy základnej zmluvy (ZZ).

"Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú vzťahmi spojencov, ktorí si riešia niektoré sporné otázky dialógom a ja nemienim tieto vzťahy démonizovať," zdôraznil dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na stretnutí s členmi Francúzsko-slovenskej obchodnej komory v Bratislave. Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci (ZZ) vytvorila na spoločné riešenia 12 zmiešaných medzivládnych komisií.

"Máme vhodný legislatívny rámec pre rozvoj spolupráce. Nič iné neštandardné naše vzťahy nevyžadujú," dodal Lajčák. Ministra teší, že bilaterálne rozpory Slovenska a Maďarska sa neprenášajú do spolupráce v rámci Visegradskej štvorky (V4). Formát V4 považuje za veľmi dôležitý aj po tom, ako jeho aktéri - Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko vstúpili do Európskej únie (EÚ).

"Možno si ani plne neuvedomujeme, aký skvelý príklad neformálnej regionálnej spolupráce Visegradská štvorka poskytuje," povedal. Lajčák potvrdil podporu SR západnému Balkánu. "Je v záujme slovenskej zahraničnej politiky udržať euroatlantické smerovanie krajín západného Balkánu. SR aj preto podporuje ďalšie rozširovanie EÚ i NATO. Vyžadujeme však, aby tak ako aj my sme boli pod veľkým tlakom dôsledného plnenia predvstupových podmienok a kritérií, rovnaké podmienky musia splniť aj noví kandidáti," uviedol pred slovenskými a francúzskymi podnikateľmi.

Osobitne sa venoval vzťahom na východ od našich hraníc. Vyzdvihol nový projekt EÚ - Východné partnerstvo pre šesť štátov bývalého Sovietskeho zväzu - Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu.

Považuje ho za dobrý nástroj vonkajšej politiky EÚ. Východné partnerstvo môže podľa neho prispieť k ich modernizácii, k politickým a ekonomickým reformám aj k dodržiavaniu ľudských práv. Pripomenul, že Rusko je k Východnému partnerstvu EÚ podozrievavé - považuje ho za trójskeho koňa európskych záujmov v jeho sfére vplyvu.

"Je našou úlohou trpezlivo pracovať na zmene tejto logiky uvažovania o vzťahoch vo východnej Európe. Slovensko odmieta vnucovanie nám prekonaných konceptov nepriateľstva či blokov v Európe. Vieme, že partnerstvo únie s Ruskom nikdy nebude jednoduché. Sotva sa niekedy úplne zhodneme vo všetkých otázkach, ale skutočný národný záujem Ruska je očividne v dlhodobom strategickom partnerstve s Európskou úniou," povedal Lajčák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu