Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Labsi skončí asi v záchytnom alebo v pobytovom tábore

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi

BRATISLAVA - Údajného alžírskeho teroristu Mustafu Labsiho môžu v utorok premiestniť z Medveďova do záchytného tábora v Humennom, alebo do jedného z dvoch pobytových táborov buď v Opatovskej Novej Vsi alebo v Rohovciach.

Zatiaľ nie je rozhodnuté, kde to presne bude. Agentúre SITA to povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. "Labsi nebude mať v zariadení úplne voľný pohyb, to znamená, že ak bude chcieť ísť na vychádzku, musí požiadať o priepustku a o tejto žiadosti rozhodne vedúci azylového domu," vysvetlil Tomáš.

Alžírčan sa momentálne nachádza v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, kde sa mu v utorok končí 180-dňová lehota, počas ktorej mohol byť v zariadení zadržiavaný. Labsi sa do tábora dostal preto, že nemal vízum ani iné platné doklady na pobyt v SR. Najvyšší súd (NS) SR minulý týždeň rozhodol, že toto zaistenie bolo v súlade so zákonom. "Je to paradox, že súd rozhodoval o zákonnosti jeho zaistenia pár dní pred tým, ako mu mala lehota vypršať," poznamenal Labsiho obhajca Martin Škamla.

Údajným teroristom sa bude v stredu zaoberať aj bratislavský krajský súd. Ten má rozhodnúť o tom, či Migračný úrad mal v októbri 2008 právo zamietnuť Alžírčanovu žiadosť o azyl. Škamla predpokladá, že krajský súd môže rozhodnúť v prospech jeho klienta, keďže NS SR v auguste 2008 rozhodol o tom, že Labsi nemôže byť vydaný do Alžírska, lebo mu tam hrozí mučenie. Toto rozhodnutie vyplynulo z nálezu Ústavného súdu SR, ktorý vydal na základe sťažnosti, ktorú Labsi na ÚS SR podal.

O vydanie Labsiho požiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol právoplatne odsúdený v neprítomnosti. Mustafu Labsiho odsúdili 29. marca 2006 aj vo Francúzsku na päť rokov nepodmienečne za prípravu teroristických útokov. Krajský súd v Bratislave 30. novembra 2007 rozhodol o prípustnosti jeho vydania do vlasti.

Labsi sa odvolal, ale aj NS SR vlani v januári rozhodol o prípustnosti jeho vydania na trestné stíhanie do Alžírska. Labsi sa preto vo februári obrátil na Ústavný súd SR. V rozsiahlej sťažnosti okrem iného uviedol, že jeho vydaním mu hrozí riziko, že bude mučený v trestnom konaní v Alžírsku. V marci senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí odložil vykonateľnosť uznesenia o prípustnosti Labsiho vydania do rozhodnutia o veci samej a vrátil prípad späť NS SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu