Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mamojka: Zrušenie Špeciálneho súdu dramatizuje

Špeciálny súd
Špeciálny súd

BRATISLAVA - Rozhodnutie Ústavného súdu o zrušení Špeciálneho súdu sa podľa poslanca Smeru Mojmíra Mamojku až príliš dramatizuje.

"Čierno-biele videnie tejto situácie mi veľmi vadí," vyhlásil v nedeľňajšej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť. Ako povedal, existencii Špeciálneho súdu sa nebráni, nie však v súčasnej podobe. Prekáža mu výška príplatkov pre sudcov špeciálneho súdu či obmedzujúce bezpečnostné previerky.

Otázka zachovania súdu v novej podobe by sa podľa neho mala riešiť cez ústavný zákon, a nie cez otváranie Ústavy SR. Opozícia pripravuje vlastný návrh na zachovanie Špeciálneho súdu, je však pripravená podporiť akékoľvek riešenie, ktoré zachová jeho kontinuitu. Vyhlásila to poslankyňa SDKÚ Lucia Žitňanská. Zachovanie tohto súdu považuje za kľúčovú otázku. Podľa nej by totiž pri najzávažnejších kauzách mali rozhodovať sudcovia s vysokými garanciami nepodplatiteľnosti, ktorí sú práve tu.

Ako dodala, nedehonestuje tým prácu ostatných sudcov, no podľa prieskumov je dôveryhodnosť justície pod 30 percentami. Pripomenula, že je dôležité rýchlo konať nielen preto, lebo na Špeciálnom súde sú neukončené prípady, ale aj preto, lebo pravidelne rozhoduje o odpočúvaniach, o vzatí do väzby a akákoľvek krátka paralýza by znamenala, že nemá v týchto veciach kto konať.

Milan Urbáni z ĽS-HZDS zrušenie Špeciálneho súdu dramaticky nevníma. Opozícia podľa neho zbytočne straší ľudí. Vyhlásenia, že bez Špeciálneho súdu bude na Slovensku vládnuť mafia považuje za nezmysly. Podľa jeho názoru je dôležité zachovať špeciálneho prokurátora, ktorý by mal byť pod generálnym prokurátorom. Podpredseda SMK József Berényi je naopak presvedčený, že "určité špeciálne prípady potrebujú Špeciálny súd."

Ako dodal, tento súd nemusí existovať donekonečna, v súčasnosti však má na Slovensku svoje opodstatnené miesto. Žitňanská a Mamojka sa vyjadrili aj k avizovanej kandidatúre ministra spravodlivosti Štefana Harabina na šéfa Najvyššieho súdu. "Tento človek bude mať neobmedzenú moc nad justíciou. A na túto pozíciu sa chystá človek, ktorý klamal v parlamente a bol z toho usvedčený," zhodnotila situáciu poslankyňa za SDKÚ.

Mamojka nevie posúdiť, či je Harabin vhodným kandidátom. Ako povedal, o tom rozhodne súdna rada. Dodal však, že Harabin je skúsený sudca. "Či bude dobrý alebo nebude, je jeho problém a problém súdnej rady," podotkol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu