Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za surové zabitie družky dostal 14 rokov

(Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Na trest štrnásť rokov najprísnejšieho väzenia za surové zabitie 54-ročnej družky Blaženy odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 63-ročného Júliusa G. z Vlkanovej.

Krajský prokurátor sa voči verdiktu odvolal, pretože žiadal obžalovaného uznať za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy trýznivým spôsobom a vymerať mu 20 rokov odňatia slobody.

Ako Július pred súdom povedal, Blažena bola bezdomovkyňa. Zoznámil sa s ňou v Sliači, kde vyberala kontajnery. Po tom, ako ju kamarátka vyhodila z bytu, zobral ju k sebe s tým, že sa pokúsi ju napraviť. Tvrdil, že bola alkoholička, brala lieky a zapíjala ich vínom, alebo alpou. Často sa preto hádali, občas jej dal zaucho. Ona spávala s nožom pod poduškou a keď mala vypité, vulgárne Júliusovi nadávala a hrozila zabitím. Obžalovaný vyhlásil, že priateľku v inkriminovaný večer v októbri 2007 s prestávkami bil, ale zavraždiť ju nechcel. Ráno zistil, že je mŕtva, privolal susedu a počkal na príchod polície.

Znalci označili Júliusa za psychopatickú osobnosť so známkami agresivity a nezdržanlivosti. Jeho ovládacie schopnosti sú znížené a konal v dlhotrvajúcom afekte zlosti. Afekt nebol patologický, čo by znamenalo, že obžalovaný sa na priebeh činu nepamätá. Smrtiaci útok mohla vyprovokovať nebohá svojím správaním. Bola opitá a Júliusovi nadávala, hodila po ňom tanier a neskôr stoličku. Skutočnosť, že Július požil v ten deň liek na utíšenie bolesti a následne i alkohol, podľa znalcov neovplyvnilo jeho konanie.

Blaženu napadol Július asi o 18:00 a s prestávkami ju mlátil takmer šesť hodín. Smrteľné zranenia utrpela po úderoch päsťou do rôznych častí tela, po štyroch kopancoch do hlavy a po zranení brušnej dutiny po tom, čo si Július naň kľakol. Blaženu by nebola zachránila ani odborná lekárska pomoc.

Súd i napriek rozsiahlym poraneniam a brutálnemu spôsobu útoku neuznal Júliusa vinného z vraždy. Podľa sudcu sa nepreukázal úmysel zabiť. Súd zohľadnil poľahčujúcu okolnosť, že obžalovaný sa ku skutku priznal a oľutoval svoje konanie. Dvojica žila spolu takmer dva roky a hádky pre alkohol a peniaze boli na dennom poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu