Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUALIZOVANÉ Podozrenie na chrípku sa zatiaľ nepotvrdilo

Infekčná klinika v Nitre
Infekčná klinika v Nitre

BRATISLAVA - Podozrenie na takzvanú prasaciu chrípku sa na Slovensku zatiaľ nepotvrdilo. U mladej ženy prítomnosť vírusu predbežne vylúčili rýchle testy biologického materiálu, pokračuje sa však v ďalších analýzach.

V druhom prípade chýbali klinické príznaky, preto podozrenie na nákazu nie je. Informovala o tom dnes hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Vzorky materiálu od 28-ročnej ženy, ktorá podľa Úradu verejného zdravotníctva bola na študijnom pobyte v Kanade a dovolenke na Floride, testovalo laboratórium Národného referenčného centra pre chrípku v Bratislave. "Pracovníci laboratória pokračujú vo vyšetrovaní vzoriek diagnostikami vyššej citlivosti," poznamenala Čižmáriková. Hovorkyňa nepotvrdila pôvodnú informáciu, podľa ktorej sa žena vrátila z Mexika.

Pacientka bola hospitalizovaná v Nitre. "Pacientka je odizolovaná, akoby to bola prasacia chrípka," povedala námestníčka pre zdravotnú starostlivosť nitrianskej fakultnej nemocnice Alena Ďurišová. Zástupkyňa nemocnice však tiež nepredpokladala, že sa mladá žena skutočne nebezpečným ochorením nakazila. "Pacientka je stabilizovaná, nemá prejavy, nepredpokladáme, že to bude prasacia chrípka," dodala.

Podľa analýz je nový vírus kombináciou vírusu chrípky prasacej, ľudskej a vtáčej. Ochorenie sa prejavuje ako bežná chrípka. Pacienta trápi kašeľ, únava či vysoká teplota.

Podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho má takzvaná prasacia chrípka už svoje odborné pomenovanie. "Bude sa to volať Novel Flu Virus, čiže neznámy chrípkový vírus, práve preto, aby sa neškodilo prasatám, ktoré za to nemôžu," povedal Raši.

V Mexiku, kde sa nákaza objavila, na následky epidémie podľa niektorých odhadov mohlo zomrieť takmer 160 ľudí. Nákaza sa dostala aj do strednej Európy, prípady ochorenia nahlásili Nemecko a Rakúsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu