Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko má dva podozrivé prípady chrípky!

BRATISLAVA - Slovensko prešetruje dva prípady možného nakazenia človeka prasacou chrípkou.

Príznaky chrípky má pacient z Nitry, ktorý sa vrátil nedávno z Mexika. Druhý pacient nemá príznaky ochorenia a nebol ani v oblastiach zasiahnutých chrípkou. Novinárom to dnes povedal hlavný hygienik Ivan Rovný.

Na nový typ chrípky, na ktorú zatiaľ nie je očkovacia látka, zomrelo v Mexiku zrejme viac ako 150 ľudí.

"Jeden prípad v Nitre a jeden v Bratislave. V jednom prípade je cestovateľská anamnéza a v druhom prípade chýbajú klinické príznaky," vyhlásil Rovný. Pacient leží v nitrianskej Fakultnej nemocnici. "Máme tu jedného pacienta s podozrením z tejto nákazy, nakoľko ešte nie sú výsledky vyšetrení, žiadne informácie zatiaľ neposkytujeme," povedala vedúca organizačného odboru nemocnice Erika Ščípová. Výsledky by podľa nej mohli byť známe dnes popoludní.

Podľa analýz je nový vírus kombináciou vírusu chrípky prasacej, ľudskej a vtáčej. Ochorenie sa prejavuje ako bežná chrípka. Pacienta trápi kašeľ, únava či vysoká teplota.

V Mexiku, odkiaľ sa ochorenie rozšírilo, zomrelo v súvislosti s ochorením zrejme 159 ľudí. Prvú obeť prasacej chrípky oznámili aj Spojené štáty. Potvrdené prípady ochorenia má tiež Kanada, Španielsko, Nemecko či Veľká Británia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu