Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chrípka má nový názov - Novel flu virus

Prasacia chrípka alebo po novom Novel flu virus.
Prasacia chrípka alebo po novom Novel flu virus.

BRATISLAVA - Chrípka, ktorej sa doteraz hovorilo prasacia, má nový názov, na ktorom sa dohodli odborníci na medzinárodnej úrovni.

"Bude sa to volať Novel flu virus, čiže nový chrípkový vírus, práve preto, aby sa neškodilo prasatám, ktoré za to nemôžu," povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Richard Raši. Vláda na rokovaní informovala, že na Slovensku k danej hodine nebol žiadny potvrdený výskyt tohto vírusu. Vo štvrtok sa stretnú ministri, hlavní hygienici jednotlivých štátov a odborníci na epidemiológiu, kde sa dohodne spoločný postup pre všetky krajiny Európskej únie. "Aj my sa týmito odporúčaniami budeme riadiť," dodal Raši. "Zatiaľ Európske centrum pre kontrolu a prevenciu prenosných ochorení nevydalo ustanovený spoločný postup," povedal hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ako ďalej uviedol, všetky slovenské rezorty už hygienici požiadali o súčinnosť a lekárov inštruovali, aby posilnili epidemiologickú bdelosť u akútnych respiračných ochorení, chrípky a chrípkových ochorení a aby nezabudli na nutnosť zisťovania cestovateľskej anamnézy. "Odporúčame zvážiť všetky cesty do postihnutých oblastí, prípadne sa informovať o riziku a možnosti ochrany pred ochorením pre tých, ktorí odchádzajú a prichádzajú, " povedal Rovný a dodal, že pri ceste do krajiny s potvrdenými prípadmi odporúčajú dodržať hygienické pravidlá pre prevenciu chrípky. "V prípade, že sa vracajú z cesty a majú klinické príznaky, odporúčame, aby kontaktovali lekárov," povedal Rovný.

Na Slovensku sú dvaja ľudia, u ktorých je podozrenie, že si mohli zo zahraničia "priniesť" nový vírus chrípky. "Nie je to potvrdené, ale nepodceňujeme to a preto sme im odporučili, aby sa obrátili na lekárov," povedal hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Dodal, že túto informáciu dostal od regionálnych hygienikov. Jeden prípad by mal byť v Bratislave, druhý v Nitre. Rovný ďalej uviedol, že prípad v Nitre je už hospitalizovaný. Minister zdravotníctva Richard Raši dodal, že na Slovensku ešte nie je žiadny potvrdený prípad chrípky nového vírusu a hospitalizácia je len preventívna.

Na Slovensku je podľa Rovného k dispozícii približne 700 000 účinných antivirotík, ktorých čas exspirácie je predĺžený na sedem rokov, 27,5 milióna rúšok v Správe štátnych hmotných rezerv, 3 000 v lekárňach a 50 000 u príslušnej firmy. Slovensko zatiaľ nerokuje s firmami, ktoré vyvíjajú novú účinnú vakcínu na konkrétny nový vírus chrípky. "Na rokovanie vlády príde materiál, kde sa predpokladá zabezpečenie prepandemickej a pandemickej vakcíny," uviedol Rovný. Podľa ministra Rašiho sa o vakcínach rokuje na úrovni EÚ a odtiaľ ešte neprišla informácia, že niektorá firma by už vakcínu na daný typ chrípky pripravovala, zatiaľ sa len hľadajú možnosti, ako ju pripraviť. "My tých základných výrobcov oslovíme už dopredu, aby sme boli ako prví informovaní, keby to naozaj spelo k vytvoreniu vakcíny, lebo nie je to také jednoduché samotnú vakcínu pripraviť," uviedol Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu