Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Radičová pripustila odchod z politiky

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neúspešná prezidentská kandidátka a poslankyňa opozičnej SDKÚ-DS Iveta Radičová pripustila odchod z politiky, pokiaľ sa jej nepodarí získať miesto volebnej líderky strany do budúcoročných parlamentných volieb.

Novú stranu zakladať nechce, povedala Radičová pre denník Sme. Záujem o post lídra strany pre parlamentné voľby už tento týždeň prejavil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Politológovia sa po druhom kole voľby hlavy štátu zhodli, že najsilnejšia opozičná strana by mala využiť potenciál zhruba milióna hlasov, ktoré Radičová od ľudí získala. Podľa nich by odsunutie bývalej ministerky práce do úzadia strane poškodilo.

Pokiaľ sa SDKÚ-DS na volebnom lídrovi nedohodne, môžu meno jednotky na kandidátke určiť vnútrostranícke primárne voľby. "Ak nebude mať strana záujem, aby som zastávala tento post a dospeje k záveru, že potenciál z prezidentských volieb SDKÚ nepomôže, budem to rešpektovať," uviedla denník Radičová. Pripustila, že strana by mohla ísť do volieb s ňou na čele, pričom kreslo predsedu by zostalo Dzurindovi. Ten však podľa prieskumov verejnej mienky patrí medzi nepríliš populárnych politikov.

Radičová získala v parlamentných voľbách v júni 2006 o necelú štvrtinu viac preferenčných hlasov ako Dzurinda. Popularita SDKÚ-DS pritom výrazne zaostáva za vládnym Smerom-SD premiéra Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu