Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Fico vyhral spor so 7 Plus, za článok dostane 9958 eur

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico vyhral s vydavateľom týždenníka Plus 7 dní spor za článok z obdobia, keď bol opozičným politikom. Rozhodol o tom dnes bratislavský krajský súd.

Súčasne však znížil odškodné pre Fica na 9958 eur (299.995 Sk) z 33.194 eur (zhruba milión korún), ktoré premiérovi priznal okresný súd. Predseda vlády pritom žiadal asi 66.388 eur (dva milióny korún). Proti verdiktu krajského súdu sa nie je možné odvolať. Vydavateľstvo jedného z najčítanejších týždenníkov v krajine podľa súdu zasiahlo do práv Fica článkom, ktorým mu pripísalo podiel na prepustení údajného člena podsvetia Milana Reichela z väzby. Krajský súd znížil odškodné, pretože premiér by ako verejne činná osoba mal byť tolerantnejší k zásahom do svojho súkromia. Výška sankcie by podľa vyjadrenia súdu nemala byť pre tlač prekážkou šírenia informácií. Potvrdil však aj pochybenie novinárky, ktorá článok o Ficovi napísala. "Nepostupovala v súlade s novinárskou etikou," zdôvodnil súd.

Autorka článku už skôr tvrdila, že jej cieľom nebolo článkom zaútočiť na Fica. Vraj chcela len opísať dôsledky novely Trestného poriadku, na ktorej sa Fico podieľal. Tá umožnila generálnemu prokurátorovi, aby mohol odnímať prípady Špeciálnemu súdu.

Medzi dôležitými prípadmi, ktoré sa tak dostali na všeobecné súdy, bolo podľa novinárky aj prepustenie Reichela. Muž, v minulosti považovaný za bossa popradského podsvetia, opakovane žiadal o prepustenie z väzby. "Kým bola kauza na Špeciálnom súde, nebol prepustený," tvrdila redaktorka.

Fico však v minulosti vyhlásil, že novela nebola dôvodom Reichelovho prepustenia. "Boli to dôvody neprimeranej dĺžky prípravného konania a že o jeho žiadosti o prepustenie z väzby nebolo rozhodnuté neodkladne," podotkol Fico. Kritizoval tiež ďalšie pasáže článku.

Premiér vedie spory s viacerými médiami, len s vydavateľstvom 7 Plus ich je asi desiatka, niektoré z nich už vyhral. Proti týždenníku viedol spor aj šéf vládnej SNS Ján Slota, ktorý žiadal odškodné desať miliónov korún (asi 331.939 eur). Súd mu však ešte vlani nárok neuznal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu