Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia ide opäť odvolávať Janušeka

Marián Janušek
Marián Janušek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tri opozičné strany podajú opäť návrh na odvolanie ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS) pre sporný tender za niekoľko desiatok miliónov eur na jeho úrade. SDKÚ-DS, KDH a SMK ministrovi vyčítajú, že zákazku financovanú z eurofondov získali aj firmy údajne blízke SNS. Ministra sa opozícia neúspešne pokúsila odvolať aj minulý rok v decembri. V parlamente však nemá potrebnú väčšinu na jeho zosadenie.

"Všetky tri opozičné politické strany konštatujú, že sú dané dôvody na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Janušekovi," vyhlásil dnes po skončení rokovania predseda KDH Pavol Hrušovský. Opozícia Janušekovi vyčíta, že zákazku financovanú z eurofondov získali aj firmy údajne blízke SNS. Podľa predsedu SMK Pála Csákyho by tender mohol mať negatívny vplyv aj na ďalšie čerpanie eurofondov.

Predseda vlády Robert Fico by mal ministra výstavby odvolať nielen pre sporný tender, ale aj pre predražené logo jeho úradu, tvrdil Hrušovský. Janušekov úrad čelí kritike, že ministerstvo platilo drahé sumy za vytvorenie loga na propagovanie operačných programov, prostredníctvom ktorých Slovensko získava peniaze z EÚ.

Zástupcovia strán sa na rokovaní nedohodli zatiaľ na termíne, kedy podajú do parlamentu návrh na odvolanie ministra. Sporný tender preverujú Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému šéfuje nominant SMK Béla Angyal. Hrušovský, ako aj šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes úradu vyčítali, že napriek niekoľkomesačnej kontrole ešte ÚVO nerozhodol. Šéf SMK Csáky pripustil, že by bolo lepšie, keby Angyal prerušil členstvo v predsedníctve SMK.

"Potom by neboli takéto priame útoky možno na jeho osobu, ale nemôžem ho donútiť, pretože má taký istý mandát od kongresu SMK ako ja," dodal. Všetci traja predsedovia strán sa zhodli na tom, že Janušek by mal byť odvolaný z funkcie bez ohľadu na výsledky kontrol.

Ministerstvo výstavby pridelilo v roku 2007 zákazku za 3,6 miliardy korún (podľa konverzného kurzu 119,5 milióna eur) konzorciu, ktorého súčasťou boli aj firmy Avocat a Zamedia považované za blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Opozícia a médiá Janušekovi vyčítali, že informácie o tendri sa objavili len na niekoľko dní na nástenke ministerstva, do súťaže sa okrem víťazného konzorcia nikto neprihlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu