Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Do II. kola by postúpil Gašparovič a Radičová

BRATISLAVA - Najväčšie šance v marcových prezidentských voľbách majú kandidáti Ivan Gašparovič (53,9 percenta) a Iveta Radičová (30,4 percenta). Vyplýva to z prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR, ktorý uskutočnil od 1. do 9. februára na reprezentatívnej vzorke 1 137 dospelých respondentov.

Podľa výsledkov má záujem zúčastniť sa na prezidentských voľbách 65,2 percenta oslovených. Na otázku "Ktorému z kandidátov / kandidátok na funkciu hlavy štátu dáte svoj hlas v prvom kole?" odpovedalo 53,9 percenta z rozhodnutých voličov v prospech aktuálneho prezidenta Ivana Gašparoviča.

Na tomto poste by ho opätovne radi videli predovšetkým občania vo veku nad 60 rokov, voliči so základným a učňovským vzdelaním, robotníci, opýtaní z obcí s počtom obyvateľov do 2 000, účastníci prieskumu z Trenčianskeho kraja, priaznivci strán Smer-SD a SNS.

Ivetu Radičovú by podporilo 30,4 percenta opýtaných - v prvom rade respondenti vo veku do 39 rokov, občania maďarskej národnosti, opýtaní s úplným stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním, podnikatelia, obyvatelia Trnavského, Banskobystrického a Prešovského kraja, ako aj voliči SDKÚ-DS, SMK a KDH.

Prvú trojku najúspešnejších kandidátov v prieskume uzatvára Zuzana Martináková so 6,5 percenta preferencií. V jej prospech sa vyslovili častejšie voliči do 24 rokov, nekvalifikovaní robotníci, nezamestnaní, účastníci prieskumu zo sídel s počtom od 50 tis. do 100 tis. obyvateľov a obyvatelia Žilinského kraja.

Podporu Františkovi Mikloškovi by vyjadrilo 4,2 percenta a Milanovi Melníkovi 1,7 percenta opýtaných. Milana Sidora bude v boji o prezidentské kreslo preferovať 1,2 percenta a Dagmar Bollovú 0,6 percenta respondentov. ÚVVM pri ŠÚ SR uskutočnil prieskum v čase, keď ešte nebol známy oficiálny zoznam prezidentských kandidátov - uvádza preto aj 1,5 percenta respondentov, ktorí by sa vyslovili za iného kandidáta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu