Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dnes posledný raz platíme korunami

BRATISLAVA - Slováci dnes posledný raz pri nákupoch použijú slovenské koruny. Končí sa totiž duálny obeh, počas ktorého sa môže platiť v obchodoch súčasne korunami aj eurami. Od soboty starú menu definitívne v peňaženkách nahradí euro, ktoré krajina zaviedla na začiatku roka.

Ľudia, ktorí zásoby slovenských korún nestihnú minúť, o svoje peniaze neprídu. Aj po skončení duálneho obehu ich budú môcť zameniť na novú menu v bankách. Veľká väčšina Slovákov v súčasnosti hradí svoje nákupy v obchodoch výlučne už len novou menou. Slovenská koruna prevažovala pri platbách najmä počas prvých januárových dní. S končiacim sa duálnym obehom platby v slovenských korunách postupne ubúdali.

Eurá získavali ľudia na začiatku roka najmä z bankomatov a z obchodov. Predajcovia majú totiž do skončenia prechodného obdobia povinnosť prijímať platby v oboch menách, vracať výdavky však už majú až na výnimky len v eurách.

Svoje prevádzky by mali postupne otvoriť aj tí obchodníci, ktorí pre možné ťažkosti s prechodným obdobím mali od začiatku roka zatvorené.

Slovenské bankovky bude Národná banka Slovenska prijímať bez časového obmedzenia a mince do konca roka 2013. Komerčné banky budú vymieňať neplatné papierové peniaze do konca roka a mince do konca júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu