Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Korunami platila v utorok desatina ľudí, eurom 87 percent

BRATISLAVA - Niekoľko dní pred skončením duálneho obehu platila slovenskými korunami v obchodoch desatina Slovákov, eurami uhradilo svoje nákupy 87 percent ľudí.

Vyplýva to z utorkového prieskumu Eurobarometer, ktorý vypracovala Európska komisia na vzorke 336 respondentov. Slovenskou menou sa bude dať platiť do piatka, potom už korunu definitívne nahradí euro.

Podľa prieskumu mali eurové bankovky a mince vo svojich peňaženkách zhruba tri štvrtiny opýtaných. Obchodníci v porovnaní s predchádzajúcimi anketami vydávali klientom už len v novej mene.

Najmenej ľudí platilo eurami v prvý januárový deň, ktorý bol zároveň aj štátnym sviatkom. Novú menu použilo na Nový rok pri úhradách len jedno percento opýtaných v porovnaní s 93 percentami respondentov, ktorí platili korunami.

Splnomocnenec vlády pre euro Igor Barát ČTK povedal, že nahrádzanie starej meny novou je v porovnaní s ostatnými krajinami, ktoré euro zaviedli, pomalšie. "Je to dobré z toho hľadiska, že ten prechod je o to pokojnejší a o to menej stresov ho sprevádza," tvrdil.

Hlavnou príčinou pomalšieho vytesňovania koruny z hotovostného obehu boli podľa Baráta štátne sviatky, ako aj informačná kampaň. "Upozorňovali sme ľudí, že nie je žiaden dôvod utekať hneď v prvých dňoch do bánk, hneď vyberať z bankomatov, že môžu v pokoji domíňať šestnásť dní slovenské koruny," uzavrel Barát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu