Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gašparovič: Kríza sa môže čoskoro dotknúť domácností a nemocníc

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedostatok plynu sa môže čoskoro dotknúť každého občana, varoval dnes prezident Ivan Gašparovič na novoročnom stretnutí s diplomatmi, akreditovanými v Bratislave.

"V prvých dňoch nového roka krajinami nášho regiónu otriasa energetická kríza, ktorá vážne ohrozila fungovanie slovenskej ekonomiky. Mnohé odvetvia museli zastaviť výrobu. Ak bude súčasný stav pretrvávať, čoskoro môžu byť postihnuté aj nemocnice, školy a domácnosti. Preto vláda musí riešiť túto situáciu aj netradičnými rozhodnutiami a krokmi," povedal prezident.

V hodnotení roku 2008 podčiarkol zavedenie eura. Považuje ho za úspech, ktorý je ďalším krokom Slovenska pri vstupe do "širšej a pevnejšej európskej integrácie a posilňovania našej medzinárodnej pozície." Ako dodal, "som presvedčený, že s eurom to bude ľahšie." Pripomenul aj voľby prezidenta v USA a Rusku ako udalosti s pozitívnymi očakávaniami a na druhej strane negatíva uplynulého roka - pokračujúce lokálne vojny, teroristické útoky a finančnú krízu.

Prezident navrhol EÚ, aby rok 2009 vyhlásila za rok solidarity, pretože nebude ľahký. "Ťažký rok, ktorý máme pred sebou, ktorý majú pred sebou najmä ľudia, si myslím, že by sme mohli v rámci Európskej únie vyhlásiť aj za rok solidarity," povedal. "Želám si ďalej, aby sme sa spoločne usilovali o svet bez násilia, bied a hrôz. Nech nám je potešením a cťou, že môžeme prispieť k budovaniu sveta, v ktorom ľudia žijú dôstojne, majú zmysluplnú perspektívu," tlmočil na záver posolstvo vládam a ľuďom krajín, ktoré diplomati v SR zastupujú.

"Slovenská republika sa stáva aktívnym členom moderných, sociálne orientovaných štátov. Preto úprimne želáme, aby Slovensko vedelo pokračovať nastolením správnej rovnováhy medzi bohatstvom a solidaritou, aby vždy bolo schopné nanovo mobilizovať sily pravej slobody tak, aby dokázalo byť prínosom nielen pre novú Európu, ale aby tiež bolo schopné pomôcť všetkým krajinám na svete získať viac mieru, slobody a bohatstva pre všetkých," konštatoval v mene diplomatov vatikánsky nuncius Mario Giordana.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu