Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V1 zatiaľ nespustia, druhý blok zostáva vypnutý

BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ neobnoví prevádzku časti jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Vyplýva to z dnešných vyjadrení premiéra Roberta Fica, podľa ktorého krajina reaktor naštartuje v prípade vzniku krízovej situácie v rozvodnej sieti. Úradom sa podarilo na niekoľko dní stabilizovať prenosovú sústavu, ktorú údajne ohrozujú zastavené dodávky plynu z Ruska. Spustením V1 by krajina porušila prístupovú zmluvu k EÚ, na čo upozornila tiež Európska komisia.

Druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach zostáva zatiaľ vypnutý. Slovenským elektrárňam sa totiž podarilo zabezpečiť dodatočné kapacity a podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je možné zatiaľ udržať bezpečnosť prenosovej sústavy. Ako dodal po stredajšom rokovaní krízového štábu, vyžaduje si to však naplnenie viacerých podmienok vrátane zabezpečenia havarijných rezerv z okolitých štátov. "Pri tejto labilnej situácii sme schopní nejakým spôsobom ešte chvíľu držať prenosovú sústavu," konštatoval minister.

Ako doplnil premiér Robert Fico, vláda tento čas využije na doplnenie informácií pre Európsku komisiu v súvislosti s rozhodnutím o znovuspustení V1. Vzhľadom na stále napäté vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou v dodávkach plynu, považuje otázku spustenia elektrárne stále za aktuálnu. "Opätovné naštartovanie elektrárne V1 však považujem stále za naliehavé a ak nastane krízová situácia, tak k tomu pristúpime," povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu