Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za problémy môže Ukrajina, tvrdí Gazprom

(Zdroj: SITA)

PRAHA - Ukrajina podľa ruského energetického gigantu Gazprom zlyhala vo svojej úlohe tranzitnej krajiny a môže za súčasné problémy v dodávkach plynu do niektorých európskych krajín.

Novinárom v Prahe to dnes povedal výkonný riaditeľ firmy Gazprom Export Alexander Medvedev. Európska únia by mala pod+a neho tlačiť na využitie medzinárodných energetických zmlúv a tým prinútiť Ukrajinu, aby nebránila v tranzite plynu. Podľa Gazpromu záväzky voči EU musia byť dodržané. Medvedev tiež dúfa, že sa situácia čoskoro vyrieši.

Gazprom vo štvrtok kvôli sporom s Ukrajinou prerušil dodávky plynu do tejto krajiny, čo následne znížilo aj objem dodávok a spôsobilo pokles tlaku v plynovodoch v iných štátoch. Medvedev odmietol tvrdenie ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz o splatení dlhov. Podľa Medvedeva ukrajinský partner nezaplatil a teraz plyn "kradne".

Práve dlhy sú jednou z príčin súčasných rusko-ukrajinských sporov o dodávky plynu. Gazprom je hlavne kvôli nim vo štvrtok prerušil. Naftogaz dnes vyzval Gazprom k návratu k rokovaciemu stolu, Medvedev však tvrdí, že s Gazpromom naopak nechce hovoriť Naftogaz.

"Gazprom je pripravený k rokovaniu," zdôraznil Medvedev. "Hrajú s nami politickú hru," vyhlásil na adresu Ukrajiny. Podľa Medvedeva "vydiera" Rusko aj EÚ. Ukrajinský Naftogaz dnes naopak z vydierania obvinil Gazprom.

V spore sa angažuje aj české predsedníctvo únie, dnes sa v Prahe Medvedev stretne s vicepremiérom pre EÚ Alexandrom Vondrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu