Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko pocítilo mierny pokles dodávok plynu

BRATISLAVA - Slovensko dnes pocítilo mierny pokles dodávok plynu z Ukrajiny. ČTK to potvrdila hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Dana Kršáková. Obmedzenia zaznamenali aj susedné krajiny Poľsko a Maďarsko.

Podľa hovorkyne je však situácia štandardná a podobné poklesy sa v zimnom období vyskytovali aj pred sporom medzi Ukrajinou a ruskou spoločnosťou Gazprom o ceny plynu.

"Je to mierne zníženie (...) Zatiaľ s tým nemáme žiadny problém," povedala ČTK hovorkyňa. Nespresnila, o koľko percent sa dodávky znížili. Prepravu plynu zabezpečuje dcérska spoločnosť SPP eustream.

Ruský Gazprom zastavil dodávky na Ukrajinu na prelome rokov, keď sa s Kyjevom po skončení doterajšej zmluvy nedohodol na nových cenách a argumentoval aj staršími dlhmi Ukrajiny za odbery. Ruský plynárenský podnik zároveň zvýšil objem dodávok pre európskych odberateľov.

Maďarská spoločnosť MOL však dnes ohlásila, že v plynovode z Ukrajiny do Maďarska začal klesať tlak, pokles však nedosiahol kritickú úroveň, ktorá by prinútila zaviesť obmedzenia pre priemyselných odberateľov. Poľsko zas oznámilo, že dodávky z ukrajinského územia klesli o šesť percent, ich zníženie však Rusko údajne vyrovnalo prepravou plynu cez Bielorusko. Ruské médiá uviedli, že pokles zaznamenali i niektoré balkánske krajiny.

O dodávkach plynu dnes v Bratislave rokoval ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. Podľa Jahnátka nebude Slovensko do sporu medzi Gazpromom a Ukrajinou zasahovať, pokiaľ nebudú ohrozené aj dodávky na Slovensko.

"Pokiaľ nie sú ohrozené dodávky plynu do SR, nebude Slovensko do vyjednávania nijako zasahovať. Spor medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou má komerčný charakter," citovalo ministerstvo Jahnátka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu