Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vizitka jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach

BRATISLAVA - Vizitka jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, ktorej druhý blok na prelome rokov končí výrobu elektrickej energie:

Výstavba jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, ktoré sa nachádzajú asi 50 kilometrov od Bratislavy, sa začala v apríli 1972. Prvý blok začal vyrábať elektrinu v skúšobnej prevádzke koncom roka 1978, na jar 1980 sa k nemu pridal druhý reaktor. Hlavnú primárnu časť elektrárne tvorili najmä ruské dodávky. V oboch blokoch boli osadené ruské reaktory VVER typu V 230 s výkonom 440 megawattov (MW). Zariadenia sekundárneho okruhu, teda nejadrovú časť elektrárne, dodali podniky bývalého Československa.

Už počas výstavby V1 sa rozhodlo o budovaní elektrárne V2 v tej istej lokalite, pôvodná koncepcia sa však zmenila. Dôvodom bol celosvetový trend zvyšovania úrovne jadrovej bezpečnosti. Elektráreň V2 je zdokonaleným typom VVER 440 s reaktormi V 213, stavať sa začala v roku 1976. Výrazné rozdiely v porovnaní s V1 sa týkali najmä spôsobu riadenia prevádzky a vybavenia bezpečnostnými systémami. Dva bloky elektrárne V2 boli uvedené do prevádzky v rokoch 1984 a 1985.

Okrem atómových elektrární V1 a V2 je v Jaslovských Bohuniciach aj nefunkčná elektráreň A1, v ktorej v minulosti až do jej havárie prebiehal výskum a vývoj jadrového programu.

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia za začala rekonštrukcia elektrárne V1 s cieľom zvýšiť jej bezpečnosť. Modernizácia sa skončila v roku 2000 a elektráreň sa stala údajne najbezpečnejším zdrojom typu VVER 440/V 230.

Počas rokovaní o vstupe do Európskej únie sa Slovensko zaviazalo, že elektráreň V1 odstaví. Druhý blok končí s výrobou dnes, prvý blok bol odpojený od siete na konci roka 2006. Odstavenie bohunických blokov finančne podporila aj EÚ.

Po odstavení druhého reaktora V1 sa prehĺbi závislosť krajiny od dovozu elektriny. Podľa niektorých odhadov v roku 2009 bude musieť Slovensko doviezť zo zahraničia asi pätinu celkovej vlastnej spotreby. V minulosti bola krajina exportérom elektriny, v súčasnosti ju dováža, a to najmä zo susedného Česka a Poľska.

Oba bloky V1 boli vyčlenené z privatizácie Slovenských elektrární (SE), na starosti ich má štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť. Po ukončení výroby elektriny vo V1 zostávajú v prevádzke niektoré systémy na chladenie paliva z reaktora. To by malo trvať niekoľko rokov.

Technické parametre elektrárne V1:
Počet reaktorových blokov: 2
Inštalovaný výkon elektrárne: 2 x 440 MW
Typ reaktora: VVER 440 V 230
Začiatok prevádzky: 1978, 1980
Ukončenie prevádzky: 2006, 2008
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu