Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov: V Európskej únii to zatiaľ nikde nie je

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok. Írsko tak bude mať najvyššiu vekovú hranicu na kúpu tabaku v Európskej únii (EÚ). Informuje správa agentúry AFP.

Írska vláda uviedla, že vládny kabinet návrh zákona už schválil. Jeho cieľom je čo najrýchlejšie znížiť počet dospelých fajčiarov v krajine. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v súčasnosti fajčí 18 percent ľudí nad 15 rokov.

archívne video

Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zákon oznámil minister zdravotníctva Stephen Donnelly, ktorý poukázal na opatrenia v Spojených štátoch, kde je spodná veková hranica na kúpu tabaku aj alkoholu 21 rokov. Povedal, že mladí ľudia sa tak ťažšie dostanú k cigaretám. "Bude menej pravdepodobné, že budú v sociálnych skupinách s osobami, ktoré si môžu legálne kúpiť cigarety," povedal Donnelly a dodal, že mnoho ľudí začína fajčiť práve vo veku 18 až 21 rokov.

Zákaz sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré už dovŕšili 18 rokov. Nový zákon sa vzťahuje na tabakové výrobky, takže neovplyvní zákonný vek predaja pre elektrické cigarety, ktorý je od minulého decembra 18 rokov. Podobný zákon zaviedlo aj Lotyšsko, v ktorom si budú môcť od roku 2025 kúpiť tabak iba 20-roční a starší. Írsko sa v roku 2004 stalo prvým členom EÚ, ktorý zaviedol zákaz fajčenia vo vnútorných verejných priestoroch. Tento zákaz neskôr inšpiroval mnohé iné krajiny v EÚ, poznamenáva AFP.

Viac o téme: TabakÍrskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu