Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dnes odstavia druhý blok jadrovej elektrárne V1 v Bohuniciach

JASLOVSKÉ BOHUNICE - V Jaslovských Bohuniciach dnes odstavia druhý blok jadrovej elektrárne V1. Slovensko sa zaviazalo ukončiť jeho činnosť ešte pred vstupom do Európskej únie v roku 2004.

Krajina tak príde o ďalší zdroj elektrickej energie; prvý blok tejto elektrárne bol odstavený už pred dvoma rokmi. Závislosť Slovenska od dovozov elektriny sa v najbližšom roku prehĺbi, podľa odhadov bude potrebné doviezť asi pätinu odhadovanej celkovej spotreby elektriny.

"Očakávam, že na poludnie sa dá pokyn na znižovanie výkonu," povedal ČTK hovorca štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Dobroslav Dobák. Elektráreň by podľa neho mala byť odpojená od rozvodnej siete na Silvestra večer.

Aj po ukončení výroby elektriny vo V1 zostanú v prevádzke niektoré systémy na chladenie paliva z reaktora. To by malo trvať niekoľko rokov. Odstavenie bohunických blokov finančne podporila aj EÚ. Výstavba jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach sa začala v apríli 1972.

Prvý blok začal vyrábať elektrinu v skúšobnej prevádzke koncom roka 1978, na jar 1980 sa k nemu pridal druhý reaktor. Už počas výstavby V1 sa rozhodlo, že v Bohuniciach sa vybuduje aj ďalšia elektráreň V2.

Okrem týchto atómových elektrární je v Jaslovských Bohuniciach aj nefunkčná elektráreň A1, v ktorej v minulosti až do jej havárie prebiehal výskum a vývoj jadrového programu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu