Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Do Bosny chce armáda poslať dva vrtuľníky

BRATISLAVA - Dva vrtuľníky slovenskej armády a najviac 35 vojakov by mali na jar budúceho roka pôsobiť v Bosne a Hercegovine. Rezort obrany o vyslanie vrtuľníkov požiadal hlavný veliteľ operácie ALTHEA.

Jednotka by mala začať plniť operačné úlohy 1. marca, koniec nasadenia je naplánovaný na 31. mája. V operácii ALTHEA by mala jednotka pôsobiť od 19. februára do 15. júna 2009, v tomto čase je započítaný presun do operácie a z nej. Vrtuľníková jednotka nemôže byť v Bosne a Hercegovine dlhšie pre záväzok Slovenska poskytnúť jednotku pre bojovú skupinu Európskej únie pod velením Poľskej republiky v termíne od 1. januára do 30. júna 2010 a s tým súvisiaci výcvik pred jej nasadením do bojovej skupiny.

Slovenské vrtuľníky v operácii ALTHEA budú vyčlenené na transportné lety, špeciálne lety na základe rozhodnutia veliteľa EUFOR a výcvikové lety. Podľa materiálu, ktorý rezort obrany predložil do pripomienkového konania, nesmie nálet dvoch vrtuľníkov Mi-17M presiahnuť 200 letových hodín. Predpokladané náklady na prípravu a vyslanie predstavujú 1 033 869 € (31 146 225 Sk). S vyslaním jednotky musí ešte súhlasiť Národná rada SR.

Slovenská republika má v súčasnosti v Bosne a Hercegovine štyroch dôstojníkov vo veliteľstve ALTHEA v Sarajeve a strážnu čatu do 40 vojakov v Kempe BUTMIR 2 v Sarajeve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu