Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia podala návrh na odvolanie Janušeka pre spornú zákazku

Marian Janušek
Marian Janušek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany dnes podali návrh na odvolanie ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS) pre kontroverznú zákazku jeho úradu v hodnote niekoľkých miliárd korún.

Novinárom to povedali poslanci Stanislav Kahanec (KDH), Štefan Kužma (SDKÚ-DS) a Iván Farkas (SMK). Opozícia Janušekovi vyčítala, že jeho úrad pri zákazke financovanej Európskou úniou uprednostnil štvorčlenné konzorcium, ktorého členmi sú dve firmy údajne blízke SNS Avocat a Zamedia.

"Toto nie je tieň podozrenia, toto je úplne zatmenie," tvrdil Kužma. Janušekovo ministerstvo chcelo podľa neho udržať tender v tajnosti. "Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) požiadali, aby nezverejnil výsledky súťaže," doplnil Farkas. Ministerstvo sa údajne až rok po obstarávaní obrátilo na ÚVO so žiadosťou o stanovisko k procesu obstarávania, pričom rok je zároveň lehota, počas ktorej môže ÚVO výberové konanie zrušiť. "Prípad ututlávajú natoľko, že ani štátny tajomník ministerstva nevedel o verejnom obstarávaní," tvrdil Farkas.

Poslanci kritizovali ministerstvo aj za to, že oznámenie o zákazke zverejnilo na nástenke na úrade a nikto sa k nemu podľa nich nemohol dostať. "Neboli dodržané smernice EÚ, podľa ktorých musí byť inzerát zverejnený v tlači," zdôraznil Farkas. Poslanci sa obávajú, že nedodržanie podmienok pri tendri môže stáť daňových poplatníkov nemalé peniaze, Európska komisia môže totiž udeliť Slovensku pokutu. Poslanci vyzvali predsedu vlády Roberta Fica, aby Janušeka odvolal ešte pred tým, než bude o jeho zosadení hlasovať parlament. Vyhlásili, že sú presvedčení, že Fico tak urobí ešte počas víkendu.

Mimoriadnu schôdzu musí predseda parlamentu Pavol Paška zvolať do siedmich dní. Pod návrh na odvolanie ministra Janušeka sa zatiaľ podpísalo 51 poslancov. Opozícia však nemá dosť hlasov, aby mohla ministra Janušeka odvolať. O prípadnej podpore poslancov z koaličného Smeru či ĽS-HZDS predkladatelia nevedia.

Premiér Robert Fico v minulosti tvrdil, že je pripravený Janušeka odvolať, ak jeho pochybenia preukážu výsledky kontrol ÚVO a Najvyššieho kontrolného úradu. Ku kritike opozície sa pripojila aj vládna ĽS-HZDS, odvolanie Janušeka však nežiadala. Janušek spolu so šéfom národniarov Jánom Slotom kritiku odmietol.

Výhrady voči Janušekovmu tendru mala podľa Hospodárskych novín a Sme ešte v auguste aj kontrola ministerstva financií. Kontrolóri ministerstvu okrem iného vyčítali podobne ako opozícia zverejnenie výzvy na nástenke v priestoroch ministerstva, čo je vraj v rozpore s požiadavkami Európskej komisie i zákonom. Podľa Sme sa tak sporným tendrom môže zaoberať aj Európska komisia a ak zistí porušenia, hrozí Slovensku podľa denníka pokuta vo výške 25 percent hodnoty kontraktu.

Hodnota zákazky je podľa ÚVO viac ako 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur). Šéf ministerstva Janušek hovoril o nižšej sume 98 miliónov eur (2,95 miliardy korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu