Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico je vraj rozhodnutý odvolať Janušeka za tender

Marián Janušek
Marián Janušek

BRATISLAVA - Ministerstvo financií malo viacero výhrad k spornej niekoľkomiliardovej zákazke ministerstva výstavby na právne poradenstvo, ku ktorej sa dostali firmy údajne blízke vládnej SNS. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN).

Ministrovi Marianovi Janušekovi (SNS) podľa denníka vážne hrozí odvolanie, premiér Robert Fico je vraj "prakticky rozhodnutý" ministra stiahnuť.

"Ministerstvo financií malo značné množstvo výhrad," povedal hovorca ministerstva Miroslav Šmál po predbežnej kontrole. Nespresnil však, aké výhrady úrad voči postupu ministerstva mal. "Overovali sme všetko, výdavky, faktúry, systém riadenia, verejné obstarávanie," poznamenal Šmál.

Výber konzorcia posudzuje aj Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad. Na základe výsledku kontrol sa podľa skorších informácií Fico chcel rozhodnúť, či bude žiadať ministrov odchod. HN však dnes s odvolaním na bližšie nespresnené vlastné informácie uviedli, že Fico je "už dnes prakticky rozhodnutý, že ministra stiahne."

Opozičné strany v utorok ohlásili, že sa pokúsia Janušeka za jeho postup odvolať v parlamente, nemajú však dosť hlasov. Ku kritike opozície sa pripojila aj vládna ĽS-HZDS, odvolanie Janušeka však nežiadala.

Zákazku na ministerstve získalo štvorčlenné konzorcium firiem, medzi ktorými sú aj spoločnosti Zamedia a Avocat údajne blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Šéf SNS a minister sa v utorok bránili, že pre konzorcium, ktoré podľa zmluvy zabezpečuje napríklad propagáciu a reklamu, informačné a vzdelávacie aktivity, právne, tlmočnícke a prekladateľské služby, pôjde len časť peňazí a obviňovali médiá, že sa snažia ministra "potopiť".

Ministerstvo výstavby tvrdilo, že sporná zákazka mala hodnotu 98 miliónov eur (2,95 miliardy Sk). Podľa HN, ktoré sa odvolali na Úrad pre verejné obstarávanie, však bola zmluva vypísaná na 3,6 miliardy Sk (podľa konverzného kurzu 119,5 milióna eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu