Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útulky pre bezdomovcov sa po prvých mrazoch zaplnili

BANSKÁ BYSTRICA - Už iba niekoľko voľných miest zostáva po prvých mrazoch vo väčšine slovenských nocľahární pre bezdomovcov.

Záujem ľudí z ulice o teplú posteľ bude s klesajúcimi teplotami naďalej rásť, zhodli sa prevádzkovatelia týchto zariadení. Počty ľudí bez strechy nad hlavou vo väčšine prípadov niekoľkonásobne prekračujú kapacity útulkov, časť z nich však napriek chladnému počasiu tieto zariadenia nevyhľadá.

Najviac bezdomovcov sa sústreďuje vo väčších mestách v Košiciach a v Bratislave. Zatiaľ čo v jednej z najznámejších bratislavských nocľahární Depaul bolo v posledných dňoch ešte približne 20 postelí voľných, košické zariadenia prevádzkované charitou už mali všetky lôžka obsadené.

"Počet ľudí v útulku postupne rastie, mali sme (v stredu) 160 nocľažníkov, ale bude to horšie," povedala pracovníčka nocľahárne Depaul Mária Benkovičová. Kapacita útulku je podľa nej 180 lôžok, v prípade núdze však vedia prichýliť aj 200 ľudí. Nocľaháreň prijíma na rozdiel od ostatných zariadení v hlavnom meste aj opitých nocľažníkov. Keď klesnú teploty dlhodobo pod bod mrazu, budú mať otvorené po celú noc.

V Košiciach prevádzkuje dva útulky pre bezdomovcov Arcidiecézna charita. Ich kapacita približne 110 miest je však podľa hovorkyne Moniky Murovej už niekoľko mesiacov naplnená. Bezdomovcov v Košiciach je rádovo oveľa viac, dodala. Vieme počas dňa pomôcť aj niekoľkým ďalším ľuďom, spresnila vedúca jedného zo zariadení Soňa Hlaváčová.

Magistrát počíta podľa hovorkyne Lucie Mihokovej s otvorením núdzového útulku s približne 100 miestami. "Snažíme sa pomôcť všetkým, prednostne však obyvateľom mesta," dodala Mihoková. Bezdomovcov z iných miest neodmietnu, predtým sa však budú informovať v mieste ich trvalého bydliska o ich možnosti ubytovania.

Takmer plná je ďalšia nízkoprahová nocľaháreň, ktorú od jari prevádzkuje Diecézna charita v Nitre. Z 26 lôžok bolo v posledných dňoch 24 obsadených. Bezdomovci tam za prenocovanie zaplatia desať korún (33 eurocentov), ktoré si však môžu aj odpracovať. V meste pod Zoborom sú podľa neoficiálnych údajov približne dve stovky bezdomovcov. Časť z nich našla ochranu pred zimou v zariadení, ktoré spravuje mestská firma Správa zariadení sociálnych služieb. Táto nocľaháreň má však pre ubytovanie prísnejšie podmienky.

Trojnásobnú sumu ako v Nitre budú pýtať po otvorení začiatkom budúceho týždňa v nocľahárni v Lučenci. Mesto má k dispozícii 13 lôžok, počet bezdomovcov sa tam pohybuje medzi 50 až 100 ľuďmi. Širšiu diskusiu o tom, či sú na Slovensku vybudované dostatočné ubytovacie kapacity pre ľudí bez domova, vyvolali predovšetkým silné mrazy pred tromi rokmi. Teplota vtedy klesala aj pod mínus 20 stupňov Celzia a mráz si vyžiadal životy niekoľkých bezdomovcov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu