Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trnavská polícia bude mapovať a identifikovať bezdomovcov

TRNAVA – Na mapovanie počtu bezdomovcov v Trnave a zisťovanie ich totožnosti bude zameraná policajná akcia, ktorú koncom novembra spustí mestská polícia (MsP) v spolupráci so štátnou políciou.

Ako informoval zástupca náčelníka MsP Ivan Ranuša, v minulosti podobné akcie pomohli pri vyšetrovaní trestnej činnosti a priestupkov.

„Medzi bezdomovcami sa často nachádzajú osoby, po ktorých sa pátra v súvislosti s majetkovou alebo inou trestnou činnosťou,“ uviedol Ranuša. Podľa neho akcia bude mať aj sociálny rozmer. „Bezdomovcov budeme informovať o možnosti ubytovania v útulkoch, poradíme im, ako si vybaviť doklady a kde zohnať zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlil.

Akcii bude predchádzať sústredenie poznatkov o miestach, kde sa bezdomovci vyskytujú. Podľa Ranušu sú to najmä priestory mimo verejného diania – opustené budovy, vojenské bunkre, priestory pod schodišťami, elektrické rozvodne a podobne. Miesta sa menia aj v závislosti od počasia a ročného obdobia. Ako uviedol Ranuša, akcia slúži len na zistenie orientačného počtu bezdomovcov. Podľa neho je bezdomovcov v uliciach oveľa viac ako tých, ktorých mesto eviduje v útulku.

V Trnave sa nachádza útulok pre ľudí bez domova na Coburgovej ulici. Ako informoval hovorca Trnavy Pavol Tomašovič, jeho kapacita je 33 miest pre mužov a osem pre ženy, v súčasnosti je zaplnený asi do troch štvrtín. „V prípade mrazov sme pripravení na rozšírenie útulku pohyblivými lôžkami,“ uviedol Tomašovič. Okrem nocľahu tu poskytujú aj poradenstvo a v prípade potreby aj jednorazovú finančnú výpomoc až do 1 000 korún (33,19 €). Väčšina obyvateľov útulku je však zamestnaná, buď brigádujú alebo majú trvalý pracovný pomer. Časť z nich mesto zapája do aktivačných prác.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu