Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ochranári bojujú proti výrubu stromov v barčianskom parku

KOŠICE - Ochranári košických mimovládnych organizácií Priatelia Zeme a Sosna sú nespokojní, že investor Interhotely Košice chce pri rekonštrukcii pamiatkovo chráneného Barczyaovského kaštieľa a pre výstavbu päťhviezdičkového hotela v parku v košickej mestskej časti Barca vyrúbať niekoľko desiatok stromov.

O žiadosti rozhoduje Obvodný úrad životného prostredia Košice, ktorý na dnešné dopoludnie zvolal do Barce ústne pojednávanie.

"Nám ide o to, aby bol dodržaný zákon. Podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice z roku 1991 je toto územie - Park Barca, definované ako chránený park, kde sú podľa nás neprípustné zásahy, ako napríklad plošné výruby stromov či výstavba. My nie sme proti rekonštrukcii kaštieľa. Okrem toho podľa VZN z roku 1994 je park definovaný ako biocentrum. Je chvályhodné, že sa zachráni taká stavebná pamiatka, ale nie za cenu poškodenia chráneného parku,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Štefan Szabó zo Sosny. Ochranári tvrdia, že tieto VZN sú stále platné. Podľa názoru ochranárov rúbať sa majú nielen náletové dreviny a krovie, ale aj staré, zdravé stromy. "Je to zvláštny prístup mesta, ktoré sa chce hrdiť titulom Európske hlavné mesto kultúry. Pokiaľ nikto nezasiahne, tak zrejme bude poškodený najhodnotnejší park v meste,“ povedal Szabó.

Starosta košickej mestskej časti Barca František Krištof sa pozastavil nad tým, že tridsať rokov sa nikto nestaral o túto zanedbanú časť parku i zdevastovaný kaštieľ a teraz, keď sa tam ide niečo robiť, tak sa zrazu ozvali ochranári.

Akciová spoločnosť Interhotely Košice kúpila kaštieľ a približne 9 000 štvorcových metrov pozemkov, čo je približne osmina z celkovej rozlohy barčianskeho parku, od Košického samosprávneho kraja (KSK) za vyše 17 miliónov korún. Okrem toho sa KSK stal spoluvlastníkom desiatich percent akcií spoločností. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda predstavenstva Interhotely Košice Alexander Varady, v súčasnosti už majú platné územné rozhodnutie i stavebné povolenia na stavbu, príjazdové cesty, parkoviská a vodohospodárske stavby. Aby mohli začať stavať potrebujú súhlas úradu životného prostredia na výrub stromov.

"Dali sme urobiť výskum nielen našej časti, ale parku ako celku a z toho vychádzame. Naša časť parku nie je pamiatkovo chránená, okrem kaštieľa, čo nám potvrdil Krajský pamiatkový úrad Košice. Niektoré stromy musíme vyrúbať, v žiadnom prípade však nejde o taký počet, ako hovoria ochranári. Nie je pravda, že tam bude holá planina, je to nezmysel. Namiesto vyrúbaných stromov vysadíme nové. Chceme navrhnúť mestu a mestskej časti, že si zoberieme na starosť aj správu a údržbu celého parku,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Varady. Doložil, že na odporúčanie odborníkov pôjde o výrub náletových a chorých stromov, ako aj stromov zasadených nekoncepčne v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

"Projekt zabezpečujeme v zmysle platných zákonov už dva roky v úzkej súčinnosti so zainteresovanými orgánmi, predovšetkým pamiatkarmi a stavebným úradom. Ideme rekonštruovať pamiatkovo chránenú budovu, na základe pokynu Krajského pamiatkového úradu Košice sme dali urobiť sedem druhov výskumov. S pamiatkarmi sme v rámci výskumu, ktorý pre nás robili naslovovzatí odborníci, komunikovali a konzultovali veci okolo kaštieľa jedenásť mesiacov a výsledkom je podrobná štúdia mapujúca kaštieľ," dodal Varady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu