Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mestu pri europrojektoch radí vraj za milióny Setnický

BANSKÁ BYSTRICA- Mesto Banská Bystrica, ktoré tento rok podalo dva projekty so žiadosťou o podporu zo štrukturálnych fondov, platí mesačne 55-tisíc korún (1 825,67 €) niekdajšiemu riaditeľovi sekcie pre európske záležitosti Úradu vlády SR Ladislavovi Setnickému za „konzultácie pre štrukturálne fondy“.

Uvádza sa to v zozname faktúr na internetovej stránke mesta. Podľa zoznamu zmlúv mesta mu Banskobystričania majú celkovo od decembra minulého roka do októbra 2010 zaplatiť za „odborné poradenstvo“ 1,98 milióna korún (66-tisíc €).

Podľa odpovedí, ktoré po týždni a pol od odoslania otázok poskytla hovorkyňa primátora Ivana Saktora Monika Pastuchová, mesto tento rok podalo projekt na rekonštrukciu Základnej školy Spojová, kde žiadalo o príspevok takmer 53,72 milióna korún (1,783 mil. €), a projekt na zavedenie separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, kde žiadalo o príspevok vyše 18,99 milióna korún (630-tisíc €).

Prvý projekt nebol úspešný a grant nezískal, druhý ešte nevyhodnotili. Ako však dodala Pastuchová, mesto v tomto roku získalo takmer 13,63 milióna korún (452-tisíc €) na projekt Klientsky orientovaná administratíva Mesta Banská Bystrica a 688-tisíc (22 837 €) na vzdelávanie zamestnancov mestského úradu.

Na otázku, na príprave koľkých projektov sa podieľal Ladislav Setnický a v čom spočíval jeho podiel, hovorkyňa uviedla, že podľa zmluvy nemá Setnický kompetencie a zodpovednosť za prípravu projektov ani za vypracovanie žiadostí. „Činnosť Ladislava Setnického v súvislosti s prípravou projektov spočíva v poskytovaní odborného poradenstva pre prípravu finančného a administratívneho zabezpečenia materiálov a dokumentov pre implementáciu priorít hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Banská Bystrica zo zdrojov v rámci programového obdobia 2007 až 2013,“ vysvetlila Pastuchová.

Dodala, že Setnického kompetencie sú „v poskytovaní služieb založených na znalostiach v oblasti regionálnej politiky, poskytovaní finančných prostriedkov v oblasti programovania, implementácie a riadenia fondov Európskej únie a systému finančného riadenia štrukturálnych fondov v súlade s pokynmi mesta Banská Bystrica".

Mesto Lučenec, ktoré má o 50-tisíc obyvateľov menej než 80-tisícová Banská Bystrica, bolo tento rok podľa jeho hovorkyne Márie Šagátovej úspešné so šiestimi projektmi, na ktoré získalo zhruba 370 miliónov korún (12,28 mil. €). Projekty vypracovali úradníci lučeneckého magistrátu.

Ladislav Setnický odišiel z Úradu vlády SR v roku 2005. Krátko predtým boli medializované informácie, podľa ktorých mu súkromná spoločnosť zabezpečovala za štátne peniaze propagáciu jeho osoby v médiách. Aliancia Fair play to označila za zneužitie verejných prostriedkov. Finančná kontrola na úrade vlády v prípade Setnického porušenie predpisov nepreukázala. Napriek tomu mu vedúci úradu vlády v osobnom pohovore navrhol zvážiť vyvodenie osobných dôsledkov z uvedeného prípadu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu