Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico v učebniciach vlastivedy nevidí žiadny problém

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nevidí žiadne porušenie status quo národnostných menšín v prípade učebníc vlastivedy, kde sú maďarské zemepisné názvy uvedené v slovníčku v zadnej časti knihy.

Za problém nepovažuje učebnice, ale to, že deti občanov SR maďarskej národnosti nevedia dobre po slovensky. Podľa neho by sa malo sústrediť na vytváranie takých podmienok, aby perfektná znalosť štátneho slovenského jazyka patrila k základnej výbave každého bez ohľadu na národnostnú príslušnosť. "Toto by malo byť cieľom spolužitia. Nevidím žiadne porušenie status quo, lebo je tam slovník na konci učebnici," zdôraznil dnes po rokovaní vlády.

Minister školstva Ján Mikolaj rovnako potvrdil, že dvojjazyčnosť geografických názvov je zabezpečená. Bolo na vydavateľoch, akou formou to urobili. Poukázal na to, že napríklad v učebniciach dejepisu pre školy s vyučovacím jazykom maďarským je v texte najskôr slovenský názov a za ním v zátvorke maďarský. "Dôležité je to, aby to tam bolo," podčiarkol.

Na to, že niektoré školy vracajú vlastivedu ministerstvu školstva, poznamenal, že by tento problém nepreceňoval. "Je to zrkadlo ich práce. Som presvedčený o tom, že sú za tým politické sily, že tento proces je organizovaný, riadený. Je škoda, že nám ide do škôl politika," zdôraznil s tým, že učebnica je použiteľná.

Predseda vlády na margo dnešného vyhlásenia maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej poznamenal, že v tomto období už niekoho nezaujíma, čo hovorí šéfka diplomacie MR.

Gönczová v rannej relácii maďarskej verejnoprávnej televízie M1 povedala, že medzi rumunskou vládnou koalíciou a slovenskou vládnou koalíciou je obrovský rozdiel. V časti rozhovoru týkajúceho sa SR uviedla, že Slovensko je teraz známe svojimi proticudzineckými postojmi, za čo môžu strany terajšej vládnej koalície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu