Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce! Zraneného v aute ignorovalo vyše 400 vodičov!

ŽILINA – Pri havarovanom aute v smere od Žiliny na Terchovú, v ktorom bola figurína imitujúca zraneného vodiča, prešlo včera 536 áut. Zastavilo však len 109, zvyšných 427 bez zastavenia pokračovalo ďalej. Traja vodiči sa unúvali oznámiť udalosť na linku 158. Výhovorkami vodiči potom len tak perlili. Preskúšali ich aj z prvej pomoci, najmenej uspeli pri resuscitácii.

Išlo o preventívno–výchovnú dopravno–bezpečnostnú kontrolu, ktorá bola zameraná na reakcie vodičov pri simulovanej dopravnej nehode a overovanie ich schopností poskytnúť predlekársku prvú pomoc. Pripravila ju žilinská polícia spoločne s pracovníkmi Rescue Team Slovakia a Falck Záchranná a.s.. Bolo to ich prvá spoločná akcia tohto charakteru v rámci Slovenska.

Polícia si pre akciu vybrala cestu II. triedy medzi Žilinou a Terchovou, kde podľa štatistík došlo v tomto roku k miernemu nárastu počtu dopravných nehôd. Ide o pomerne frekventovaný úsek cesty, na ktorom dochádza často k porušovaniu pravidiel cestnej premávky vodičmi a najmä k nedodržiavaniu ustanovených a obmedzených rýchlostí.

O niekoľko 100 metrov od miesta simulovanej havárie policajti vodičov zastavovali a okrem kontroly dokladov sa zamerali na povinnú výbavu, medzi ktorú patrí aj lekárnička. Policajti merali aj dodržiavanie obmedzenej rýchlosti 40 km/hod. Počas kontroly zistili 21 priestupkov, pričom jeden z vodičov na meranom úseku prekročil rýchlosť o 56 km/hod.

Vodiči tiež prakticky preukazovali svoje schopnosti poskytnúť osobe zranenej pri dopravnej nehode predlekársku prvú pomoc do príchodu kvalifikovaných záchranárov. Z vodičov, ktorí na mieste dopravnej nehody nezastavili, ako dôvod uvádzali: „udalosť si nevšimol, „ponáhľal sa“, „videl už zastavené iné vozidlo“.

Z praktického overovania poskytovania prvej pomoci vodičov preskúšali z preverenia vedomia, preverenia základných životných funkcií, uvoľnenia dýchacích ciest, resuscitácie a zastavenia krvácania. Najmenej vodiči uspeli pri resuscitácii.

Celkovo kontrola splnila svoj cieľ zistiť a overiť reakcie a znalosti vodičov z poskytovania prvej pomoci zraneným osobám pri dopravných nehodách, pri ktorých niekedy rozhodujú na záchranu ľudského života stotiny sekúnd. Informovala o tom žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu