Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zákon bude zrejme tolerovať malé množstvo alkoholu za volantom

BRATISLAVA - Vodiči na slovenských cestách budú môcť zrejme beztrestne šoférovať s malým množstvom alkoholu v krvi. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý dnes schválila vláda.

Policajti síce ani v súčasnosti podľa svojich pravidiel nepokutujú týchto vodičov, v zákone však platí nulová tolerancia alkoholu za volantom.

Ak predlohu schváli aj parlament, policajti budú od januára šoférov posudzovať v praxi prísnejšie. Smerom nadol sa totiž posunie v súčasnosti rešpektovaná miera alkoholu. Ministerstvo zdravotníctva v návrhu vyšlo v ústrety názorom odborníkov, podľa ktorých možno "nafúkať" napríklad aj po nealkoholickom pive, požití liekov, zjedení niektorých potravín či použití ústnej vody.

Bez sankcie by mali skončiť po novom vodiči, ak im namerajú pri dychovej skúške zhruba do 0,2 promile alkoholu. Niektorí ľudia by sa tak zrejme vyhli trestu napríklad po vypití malého piva. V súčasnosti polícia nepokutuje podľa Viktora Plézela z policajného prezídia vodičov, ktorým namerajú do 0,3 promile alkoholu v dychu.

"My už v súčasnosti rešpektuje stanovisko tých špecialistov a lekárskych odborníkov, ktorí vravia, že hranica 0,3 promile, to už môže vyprodukovať aj samotný organizmus," poznamenal Plézel. Tvorcovia zákona tiež argumentovali, že navrhované dovolené množstvo alkoholu vyjadruje aj možnú odchýlku prístroja.

Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí si myslí, že tolerovaná hranica neovplyvní významne schopnosť vodičov riadiť motorové vozidlo. "Nie je účelom, aby (vodiči) mohli piť malé množstvá alkoholu pred jazdou tesne alebo dokonca počas jazdy, ale je to na to, aby neboli sankcionovaní ľudia, ktorí nepožili alkoholické nápoje," povedal ČTK Okruhlica.

Podľa odborníkov sa však nedá zovšeobecniť, po akom množstve alkoholu si môžu ľudia sadnúť za volant bez obavy. U každého je to totiž individuálne, povedal Okruhlica. Odporučil tiež vodičom, aby si zakúpili prístroje na meranie alkoholu, ak chcú mať istotu, že im nezistia alkohol.

Isté množstvo alkoholu tolerujú už v súčasnosti niektoré európske krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu